widzialem ze na forum jest kilku producentow rapowych, moglby ktos polecic od czego zaczac, jakies potrzebne wtyczki itp.?
Wersja do druku
widzialem ze na forum jest kilku producentow rapowych, moglby ktos polecic od czego zaczac, jakies potrzebne wtyczki itp.?
Najważniejszym elementem jest sampling (jak dla mnie) więc naucz się pierw ciąć sample
Jakich trzeba wtyczek to zależy od Ciebie. Ogólnie czytaj fora związane z tematyką, blogi, cały czas nagrywaj i poprzez praktykę w końcu osiągniesz jakiś poziom.
@up
Nie koniecznie bity trzeba samplować.
Z jakiego programu korzystasz ?
@up
Bity nie samplowane to nie bity :D
Gdyby ktoś się kiedyś nie wysilił i nie zrobił kawałka, to byście nie mieli z czego samplować.
Co to ma do rzeczy? Jedyną formą w robieniu Bitów jaka dla mnie jest sampling i wydaję mi się, że jest to najbardziej powszechna i najlepsza metoda
Hibo, to twoje zdanie, nikt Ci nie zabrania go mieć, ale, że mamy wolność słowa, Kay (i ja) może powiedzieć, że samplowanie można tak naprawdę o kant dupy rozbić, i jeżeli ktoś chce się w to bawić na choć odrobinę poważnie, to samplowanie nie jest najlepszym wyborem.
@top
zacząć powinieneś jak każda osoba powiązana z realizacja i produkcją muzyki, od słuchania wszystkiego co ci się w łapki nawinie, nie tylko rymowanego, ale muzyki ogólnie, coby się nie zamykać, i mieć zdrowe i świeże podejście do produkcji. Dobrze by też było, abyś ogarnął mniej-więcej sobie, co to jest midi, i jak Ci się to może przydać w życiu muzycznym, i nawet emulując klawiaturę midi za pomocą klawiatury komputerowej, próbować się coś bawić, myśleć, podkładać brzmienia. a w czasach, gdzie internet jest dostępny nawet w najdzikszych rejonach Kambodży, pluginy i vst'ki szukasz w razie potrzeby, tzn słuchasz fragmentu, i myślisz "ale by tu się przydał taki pogłos" i szukasz na necie sobie jakichś fajnych reverbów itd itp, a pomysły na to, co chcesz uzyskać bierzesz właśnie z muzyki, którą wcześniej przesłuchałeś.
a wybór programu, w którym będziesz tworzył, to kwestia gustu, ja robię w reaperze, inni lubią w FL Studio, inni w cubase, a sa tacy którzy w audacity dają rade. wszystko jest dla ludzi :d
polecam ci posłuchać skitów od dilli. można się wiele nauczyć. polecam też zaoszczędzić i kupić mpd18, całkowicie inna sprawa.
ableton i jazda