-
Retro konsolka
Siema, myślałem nad zakupem retro konsol typu GBC, GBA, SNES i znalazłem na allegro coś takiego:
http://allegro.pl/konsola-mp5-8gb-ga...449245706.html
ta konsola obsługuje rzekomo romy z NES, SNES, Sega Genesis (Megadrive), Gameboy Color i Gameboy Advance. I to wszystko za 130zł. Posiada akumulator (więc odpada problem baterii ze starych gameboyów), do tego z dużymi konsolami typu SNES i Sega Megadrive jest problem, bo w nowoczesnych telewizorach nie ma już tych złącz co kiedyś... Ten problem tutaj też odpada.
Ogólnie łącznie na te kilka konsol było spokojnie parę tysięcy gier i to takich hitów jak Pokemon, Mario, Sonic, Legend of Zelda, Final Fantasy, itd., itd. więc chętnie bym się na nią skusił tylko cena jest bardzo niska i boję się, że to jakieś chińskie gówno. Widział ktoś z was kiedyś tę konsolkę albo ją posiada? Co o niej sądzicie?
Ja ogólnie do tej pory grałem w gry ze starych konsol na telefonie, ale jest to w chuj niewygodne w porównaniu do krzyżaka i przcisków, sterować na ekranie dotykowym...
-
Takiemu syfowi mowimy nie. Co zrobisz jak ci sie spsuje? To jest noname, mowi samo za siebie. Jak jestes hardkorowym fanem gb/c/a/nes/snes/genesis to polecam Dingoo. Jezeli chcesz do tego dorzucic PS1 - tylko i wylacznie PSP, FAT tez jest spoko (za 150-200 kupisz). Jezeli chcesz pod tv - PSP 3000 z kabelkiem, ale to wyjdzie drozej.
http://allegro.pl/sony-psp-1003-fat-...477638379.html
Przerabiasz w minut 3.
-
To rozumiem, że PSP potrafi emulować wszystkie retro konsole, które wymieniłem?
A nie wiesz czy DS również to potrafi?
-
Android 2.3 z fizyczną klawiaturą (x 10 mini pro? nie wiem jak z mocą) i masz nawet ds
Ale ogólnie to ds wymaga sporo mocy niestety
na x10 mini pro z 2.1 spokojnie puściłem gba, z tym, że mój emu coś nie do końca obsługiwał klawiaturę(w configu tak, w grze nope)
a na burżuja to sgs któryś + pad od ps3 xD
-
@up
On pytal, czy nintendo ds potrafi emulowac te konsole, ktore wymienil w pierwszym poscie.
@Szantymen
Widzisz, tu jest troche bardziej skomplikowana sprawa. Mam/mialem obie konsole - PSP i DS (w wielu sztukach). PSP radzi sobie ze wszystkim o czym wspomnialem, to oczywiste. Dodam, ze jako-tako rusza tez emu Nintendo 64 (ale bym sie nie napalal). Podsumowujac: PSP = GB/GBC/GBA/NES/SNES/Sega Genesis/Sega Master System 1&2/Playstation 1. Odpala tez gry z nintendo 64 (acz nie wszystkie i nie w pelni speeda), da sie pograc milo w retro gry z pc (SCUMVM), do tego dochodza arcady (neogeo i co sobie nie wymyslisz), commodore i co tam chcesz..
Z DS'ami jest troche bardziej skomplikowana sprawa. Nintendo DS (najstarszy) natywnie odpala (nie emulujac) gry z : DS'a, GBA. Jednak dzieki programatorowi bez problemu pograsz (nawet ze speedem 300%) w gry z GB/GBC/NES/SMS 1&2/Genesis. Znowu jest emulator SNES'a - dziala on bardzo dobrze i sam osobiscie na DS'ie przeszedlem Chrono Triggera dzieki niemu, pykalem w Final Fantasy i Mario World'a, jednak niektore gry nie sa kompatybilne w stopniu takim jak na PSP. Nie wiem jak ma sie sprawa z innymi konsolami, nie odpalalem zadnych arcade. Jednak warto zaznaczyc, ze jezeli chcesz pograc w piraty z GBA to nie wystarczy ci zwykly programator do DS'a jak do reszty emulatorow - potrzebujesz programatora z samego GBA (a to interes rzedu 100+ zlotych), ewentualnie specjalnego programatora za 100+ zeta (z niska kompatybilnoscia, bardzo obiaza baterie). Znowu gry z gba/programator GBA obsluguja tylko Nintendo DS (pierwszy) i DS Lite, zadna pozniejsza wersja DS'a nie odpali gier z gba natywnym sposobem. Podsumowujac Nintendo DS = GB/GBC/GBA(tylko dla DS i DS Lite)/NES/SNES/SMS 1&2/Genesis/???.
Dostepne emulatory na obie konsole mozesz przegladnac tu, jest ich w cholere:
DS - http://filetrip.net/nds-downloads/em...er=desc&page=1
PSP - http://filetrip.net/psp-downloads/ho...er=desc&page=1
Od siebie:
Jako stary emulatorowy wyga (od dziecinstwa) oraz konsolowy wyga powiem ci jedno - jezeli chcesz konsole do emulacji to bierz PSP. Mowi ci to wielki fan Nintendo DS, jezeli chcesz emu - tylko PSP.
-
Hmm, dzięki panowie, dużo pomogliście : ). Ogólnie w cenie tego gówienka mogę mieć używane PSP i emulować lepiej niż ten chiński shit + gry na PSP...