Jak przeskanować dobrze kompa by ustrzec się hacka?
Bo dawno nie gralem w tibie i w sumie mogłem coś ściągnąc przez przypadek.
Wersja do druku
Jak przeskanować dobrze kompa by ustrzec się hacka?
Bo dawno nie gralem w tibie i w sumie mogłem coś ściągnąc przez przypadek.
Logi OTL.
Cytuj:
Ściągnij OTL, uruchom, w tabelce "rejestr skan - dodatkowy" zaznacz "użyj filtrowania" oraz pozaznaczaj "wszyscy użytkownicy", "infekcje lop", "infekcje purity", i nacisnij "skanuj". Innych opcji nie zmieniaj. Pojawia Ci sie dwa logi, wrzuć je np. na http://wklej.org/ i podaj linki.
Przeskanuj kompa antywirusem, do tego zrób logi z OTL (w regulaminie sio masz instrukcje) i napisz logi na pw do Vadima lub załóż temat w sio z logami (nie wiem czy tu vadim zagląda)
a ode mnie: zawsze najlepszą metodą na pozbycie się syfu i 100% pewności, że nie masz keya jest format. Godzina i po formacie, a jest 100% pewności ;)
@edit
up nije było cie xd
od czego są partycje, pendrive, a w ostateczności płyty za 60gr :D
@down
dlatego zgrywa się tylko podstawowe rzeczy. Po co zgrywac instalki czy inne gówna ? Zgrywasz zdjęcia, dokumenty itp. W JPG czy TXT keya nie bedzie. A wszystkie programy można ściągnąć w pare minut z neta z bezpiecznej strony.
potwierdzam ja sam wczoraj zrobilem format dla pewnosci z zainstalowaleniem podstawowych rzeczy wyniosło mnie to 45 minut
Zrób temat w dziale 'sprzęt i oprogramowanie' nasz użytkownik Vadim Ci to sprawdzi.
Nie rób formata, nie bądź ciotą ;] 99.9% keyloggerów można łatwo znaleźć robiąc logi OTL i sprawdzając czy nic dziwnego nie włącza się z systemem.
Dodatkowo możesz:
* Uruchomić Tibię na VM ( w sumie to jest b. dobra opcja bo jak raz się zrobi wirtualną maszynę tylko do grania to ma sie spokój, żaden syf czytający hasła z pamięci się nie dorwie. )
* Klawiatura Ekranowa and/or mieszanie podczas wpisywania haseł ( tj piszesz backspace piszesz backspace, to akurat nawet sie sprawdza na "prawdziwe" keyloggery ktore logują input z klawiatury, rzadko który zapisuje backspace XD )
Równie dobrze możesz u jakiegoś kumpla zmienić sobie hasło w których są znaki typu './[]-= tylko nie wiem czy Tibia to czyta xd.
Tak, zagladam tu ;) Ale skoro juz jest zalozony drugi temat w SiO to tam odpowiem, bo tematycznie bardziej tam pasuje. Wiec ten temat mozna zamknac.