William Szekspir - rozmowy ogólne
Chyba każdy zna Szekspira - w szkołach czytamy część jego dzieł. Co o nich sądzicie? Macie jakieś ulubione?
Szekspir był moim ulubionym pisarzem w gimnazjum i LO, lektury z jego nazwiskiem na okładce czytało mi się najprzyjemniej.
Wstyd przyznać, ale na razie czytałam tylko jego tragedie i kiedyś nadrobię zaległości. Romeo i Julia oraz Makbet, to moje "numery jeden", choć sporo ciekawostek na ich temat czytałam - jak znajdę, to przytoczę.
Also,
niedawno obejrzałam film Anonimous i z niego wynika, że:
Cytuj:
Szekspir był niemal niepiśmienny, a autorem jego dzieł był Edward de Vere, hrabia Oxford. Hipoteza mówiąca o tym, że on był autorem dzieł Szekspira, powstała około 1920 roku. Przemawiać za tym miały: jego znajomość dworu, dobra edukacja, zainteresowanie teatrem oraz różnorodne powiązania między jego życiorysem a sztukami, które napisał poeta ze Stratfordu. Zgodnie z tym twierdzeniem, nie miał innego wyboru niż publikowanie pod pseudonimem, gdyż pisanie dla teatru publicznego było odbierane jako hańbiące dla arystokraty.
Inne źródło podaje jeszcze, że:
Cytuj:
Szekspir napisał jedynie 40 procent "Edwarda III". Autorem większości tekstu jest Thomas Kyd. - Vickers z Instytutu Studiów Angielskich na Uniwersytecie Londyńskim
Co o tym sądzicie? Oszczerstwa? Imo brzydko przypisywać sobie cudze dzieła, zwłaszcza w tamtych czasach (dobre maniery i te sprawy) i de Vere mógł wydawać pod pseudonimem. Wtedy dopiero by było ciekawie ;) discuss