-
2 pytania mam
1.
Jaka jest przyczyna tego że internet na WIFi chodzi szybciej niż na kablu?
2.
Jak zablokować stronę np fb że po wpisaniu adresu fb przechodzi na inną stronę i jak wyłączyć całkiem dostęp do fb.
2.1
Czy można zrobić to jakoś bez programów? czy lepiej program jakiś i czy jak zablokuję w 1 przeglądarce to nie zadziała we wszystkich czy tylko na tej jednej?
-
Co do 1 to nie znam się a co do 2
Znajdź w katalogu C:\WINDOWS\system32\drivers\etc plik: hosts (jest bez rozszerzenia)
Otwórz go w notatniku
Na początku jest trochę tekstu, a później wpis
127.0.0.1 localhost
lub jeszcze ewentualnie inne.
i wpisz tak :
127.0.0.1 torg.pl
pomiedzy 127.0.0.1 a adresem strony do zablokowania musi byc spacja
-
Co do blokowania.
C:\Windows\System32\drivers\etc plik hosts, otworz notatnikiem i dopisz najnizej
127.0.0.1 www.facebook.com
127.0.0.1 facebook.com
itd, wszystkie kombinacje, z http, www itd. Bedzie dzialalo na wszystkie przegladarki.
@UP
Sekundy :P
-
i to ofc tylko na tym jednym komputerze nie? żeby wszystkim w pracy nie wyjebało xd
a można zrobić aby przekierowało np na inną stronę ?
-
Mozna, wtedy zamiast 127.0.0.1 wpisujesz adres ip strony, na ktora ma przekierowac.
Zeby sprawdzic jaki ta strona ma adres ip, na pulpicie wciskasz znaczek windows (lewo od spacji) + R i wpisujesz "cmd. Tam wpisujesz "ping nazwa strony" i pojawi sie jej adres ip.
Bedzie dzialalo tylko na tym jednym komputerze.
-
bump gdy to robie pisze że nie mam uprawnień a jestem przecież administratorem lol?
-
odpal edytor jako admin
(programy mimo wszystko są domyślnie uruchamiane z jakimśtam zapasem ograniczeń)
-
ok można zamknąć. Dziwnie to działa czasem przekieruje czasem nie. nie wiem czemu