Witam
Potrzebuję pomocy w wyborze studiów. Powinienem dostać się na elektrotechnikę na Politechnice Warszawskiej lub na elektronikę na WAT. Po którym kierunku łatwiej o pracę, który cięższy? Lepiej iśc na pw czy wat?
Wersja do druku
Witam
Potrzebuję pomocy w wyborze studiów. Powinienem dostać się na elektrotechnikę na Politechnice Warszawskiej lub na elektronikę na WAT. Po którym kierunku łatwiej o pracę, który cięższy? Lepiej iśc na pw czy wat?
Można powiedzieć, że to dwa na prawdę różne kierunki. To już sam powinieneś wiedzieć co bardziej lubisz elektrykę czy elektronikę. Od siebie dodam, że elektronika potrafi uprzykrzyć życie na studiach :)
Cóż, musiałbys obczaić programy w syllabusie, aczkolwiek na poczatku programy beda sie pokrywac w duzej mierze.
analiza matematyczna+algebra liniowa
fizyka
teoria obwodow
podstawy programowania (predzej elekotronika).
dopiero pozniej programy zaczynaja odbiegac.
nie wiem ktora z tych dwoch uczelni ma wieksza renome, ale ja bym jednak bardziej celowal w elektronike.
większą renomę ma pw, w rankingu 4 miejsce, a wat cos kolo 20.
osobiście lekko bardziej skłaniał się ku elektronice, chociaż nie wiem czy będę się do tego nadawał.
jak w ogóle wygląda praca po elektrotechnice? tylko jakieś budowy itp?
"Głupi, głupszy i ten po WAT". Cywilne na WAT odradzam mocno.
Oczywiście na PW będziesz miał ciężej, ale i uczelnia zdecydowanie lepsza.
a jeszcze mam pytanie jak ogolnie wygladaja studia na elektrotechnice? jakie zawody czekaja mnie po tych studiach (przynajmniej teoretyczne czekaja)?
też się podłączam do pytania bo właśnie się na elektrotechnikę zakwalifikowałem
Utrzymanie ruchu w przemyśle, obsługa maszyn elektrycznych, diagnostyka sieci elektroenergetycznych, diagnostyka maszyn elektrycznych, metrologia elektryczna, automatyka, projektowanie elementów sieci energetycznej, projektowanie rozproszonych systemów pomiarowych, projektowanie przekształtników energoelektronicznych, budowa takich układów i wiele innych. Ponadto dużo ewentualnych, ciekawych zagadnień badawczych typu kompensacja mocy biernej, teoria mocy w obwodach prądów niesinusoidalnie zmiennych, określanie parametrów schematów zastępczych maszyn elektrycznych, etc.
To są rzeczy, które czekają na absolwentów elektrotechniki.
No na wat na elektronike sie dostalem juz, czekamy na wyniki pw.
Dostalem sie na Electrical Engineering na pw, na elektrotechnike zabraklo mi jednego pkt. i mam problem, bo albo isc na wat, albo liczyc na farta i isc na elektrotechnike na pw w 2 naborze jezeli sie uda. da sie moze zlozyc papiery do 2 szkol na raz?
ogolnie to są przedmioty gdzie tak jak Kwiatek2 napisal - trzeba sie tym pasjonować i naprawde byc mega wkreconym zeby jakos to szlo :) bo jezeli cie to nie kreci to to nie tyle, ze jest trudne co naprawde nieprzyjemne w nauce