Witajcie:) Otóż od wielu lat interesuje mnie służba celnicza, wiecie może jakie kroki należy podjąć aby tam się dostać jakie studia ? :)
Wersja do druku
Witajcie:) Otóż od wielu lat interesuje mnie służba celnicza, wiecie może jakie kroki należy podjąć aby tam się dostać jakie studia ? :)
Służba ta nazywa się "Służba Celna", a nie "Służba Celnicza". Co do wymagań - chcesz pracować w formacji umundurowanej, a nie chce Ci się samodzielnie poszukać informacji choćby na stronie internetowej Służby Celnej czy na forach?
Przepraszam za pomyłkę, Służba Celna zgadzam się. Patrzyłem na wymogi rekrutacyjne, i można tam "zaciągnąć" się po ukończeniu szkoły średniej. Chodzi mi bardziej o kierunki studiów, które przygotowują do pracy w tym zawodzie. Słyszalem, że Bezpieczeństwo Wewnętrzne jest takim kierunkiem. Więcej informacji nie znalazłem
Służba celna, nie celnicza :)
Tu masz przydatne informacje (1 wynik w google): http://www.ickielce.pl/bip/images/st...c%20kielce.pdf
Poza tym, bardzo ciężko jest dostać się bez "pleców". Musisz mieć jakąś specjalizację (np. informatyk), albo iść do policji i stopniowo "piąć się w górę".
Bezpieczeństwo wewnętrzne, jest to kierunek na poziomie stosunki międzynarodowe i zarządzanie ;) ale lepiej mieć papier niż go nie mieć
Znajomy ojca jest po filologii angielskiej i pracuje w Urzędzie Celnym. Tyle, że nie ma nic wspólnego z pracą celnika a przeprowadza różne kursy z angielskiego oraz jest ichniejszym wewnętrznym egzaminatorem. Do takich placówek potrzeba naprawdę ludzi z różnymi papierkami także wszystko zależy od tego kim chcesz być i czym się zajmować. Jeżeli chcesz trzepać auta na granicy to przypuszczam, że wymagania nie są zbyt wysokie.
Nie ma takiego kierunku, który by bezpośrednio przygotował cię do służby celnej, ale tak jak wspomniał udarr - możesz być informatykiem i tam pracować, jeśli chcesz pracować w terenie, czyli m.i.n. trzepanie aut i handlarzy to studia są raczej kiepskim wyborem. Lepiej zrobić je później, jakiś gównokierunek, bo będzie potrzebny do awansów - ale to trochę będziesz musiał przepracować najpierw.