Siema. Czy można robić dwa kierunki równocześnie na dwóch różnych uczelniach? Czy to jest fizycznie niemożliwe?
Wersja do druku
Siema. Czy można robić dwa kierunki równocześnie na dwóch różnych uczelniach? Czy to jest fizycznie niemożliwe?
Zależy, wiesz w zasadzie można się przenosić między prowadzącymi na początku roku i można chodzić do dowolnej grupy w obrębie jednego prowadzącego. Przynajmniej u mnie tak jest więc może i na innych uczelniach jest to możliwe. Próbuj :D
Można tak studiować, musisz jedynie złożyć wniosek o indywidualny tok zajęć (czy jakoś tak). Na kierunku mam koleżankę, która tak studiuje. Aczkolwiek z tego co wiem, to od 2013/2014 roku akademickiego, studiowanie drugiego kierunku jest płatne.
Ale ja chcę studiować dwa różne kierunki na UW. Informatyka i psychologia. Da się tak? Wątpię czy są ci sami prowadzący.Jakby drugi był płatny to nie szkodzi. Ważne, żeby dwa naraz. Albo np. jeden stacjonarnie, a drugi wieczorowo niestacjonarnie.
Da się, trzeba by było jednak przejść się do dziekanatu i zapytać o konkrety (czy masz się dogadywać z konkretnymi prowadzącymi zajęcia, czy może dziekanat z góry da Ci taki rozkład zajęć, żeby zajęcia się nie nakładały w miarę możliwości).
@piorunek098
zajedziesz sie tak ze jedne zaoczny, student musi mieć czas na wódke. Cisnij 2 na raz na wyklady i tak się nie chodzi ustaw ćwiczenia żeby było ok.
Ojj, uwierz mi, że wykłady sporo dają. Oprócz tego, że są czasem listy puszczane, to zawsze wiesz, czego się możesz spodziewać na kolokwium/egzaminie...
Da się, na jednej uczelni pewnie mniej problemów nawet z tego jest, na dwóch również zupełnie spokojnie się da. Kluczowe słowa: indywidualna organizacja studiów/tok nauczania/program kształcenia/cokolwiek wymyślnego senat uczelni wymyśli, ale nierzadko jest to dostępne dopiero od drugiego roku i wymaga pewnej średniej ocen. Poszukaj w regulaminie UW. Często i tego IOS da się uniknąć - dla mnie to jest pic na wodę i tylko takie 'patrzcie jaki jestem dobry'. Najczęściej wystarczało mi dogadać się z ćwiczeniowcem.
Ale pamiętaj, że przysługuje Ci jeden bezpłatny kierunek. Ponadto, zaczynanie dwóch od pierwszego roku, jakkolwiek z pewnością możliwe, jest dla mnie raczej średnim pomysłem.
Dobra spoko, orientacyjnie się pytałem. Do studiów mam jeszcze trochę czasu. Dzięki za odpowiedzi.
u mnie na roku jest dziewczyna, ktora twierdzi ze studiuje 3 na raz :P takze da sie
Znam osobę która studiowała jednocześnie na SGH, i na UW matematykę+ekonomię, dziennie oczywiście. Nie ma żadnego indywidualnego trybu, a jedynie sama ustala sobie plan zajęć (co jest najnormalniejszą rzeczą na świecie, planujesz sobie tak zajęcia w każdym semestrze żeby mieć jak najmniej kolizji). Także się da, wystarczy chcieć.