Gdzie mogę celować przy wyborze kierunku studiów.
Witam, szukałem tematu w, którym mógłbym znaleźć odpowiedź na swoje pytanie ale nie znalazłem takowego, który by mnie satysfakcjonował więc pozwoliłem sobie na założenie tego tematu. Szukałem w googlach ale strasznie ciężko znaleźć coś aktualnego i sensownego więc wolałem poznać opinię osób, które naprawdę coś wiedzą. Więc sprawa wygląda tak, pisałem tegoroczną maturę(dzisiaj pisałem egzamin z ostatniego przedmiotu - fizyki). Chciałbym pójść na kierunek, który pozwoli mi zdobyć jakąś sensownie płatną i ciekawa pracę. Głównie lubię matematykę, fizykę również ale nie tak bardzo z tej strony, którą poznałem w liceum. Bardziej lubię jej praktyczne zastosowanie niżeli wkuwanie wzorów rozwiązań zadań. Matura nie poszła mi za dobrze(jeśli uda mi się uzyskać powyżej 30% z polskiego to powinienem zdać). Z przedmiotów, które są zazwyczaj punktowane na studiach spodziewam się wyników w przedziałach:
Matematyka podstawowa - powyż. 80%
Matematyka rozszerzona - 30-50%
Angielski podstawowy - powyżej 85%
Fizyka podstawowa - 20-50%
Matury nie poszły mi za dobrze ale z pewnych przyczyn i niejako "pecha" przy doborze zadań wyszło tak a nie inaczej. Studiów nie chce zaczynać w następnym roku po "poprawieniu" matur więc chciałbym się dowiedzieć czy mam jakiekolwiek szanse na dostanie się do dobrej uczelni? Moim celem jest politechnika poznańska, nad kierunkiem jeszcze się tak dokładnie nie zastanawiałem(mechatronika/automatyka i robotyka wydają się ciekawe). Jeszcze myślałem nad Uniwersytetem Ekonomiczny na kierunku finanse i rachunkowości. Przemawia za tym wyborem to,że interesuje się "tą" tematyką i mam w rodzinie dwie księgowe więc zawsze jakąś pomoc bym miał ;d.
Pozdrawiam, i z góry dziękuję za konstruktywną pomoc.