Chciałem wczoraj sformatować dysk C(chyba jedyny) i pod koniec wyskakuje komunikat, ze sie nie udało bo dysk moze byc uszkodzony lub uzywany
Co robic
Wersja do druku
Chciałem wczoraj sformatować dysk C(chyba jedyny) i pod koniec wyskakuje komunikat, ze sie nie udało bo dysk moze byc uszkodzony lub uzywany
Co robic
formatujesz na live systemie?
dysk systemowy?
not sure if lame or trollin'
anyway: nie da się, musisz odpalić z czegoś innego
nie możesz sformatować dysku, z którego odpalasz system. musisz włożyć płytkę z jakimś systemem i wtedy przed instalacją sformatować.
nie rozumiem ;/
pozmieniałem wczoraj cos w biosie zeby odpalały sie płytki CD, włozyłem ja, przy uruchomieniu pojawil ise komunikat, ze nacisniecie klawisza spowoduje rozruch, kliknałem i tam mialem opcje który dysk sformatowac, dałem dysk c, metode na N i dosżło do jakichs 90% i pojawil sie napis, ze sie nie da blablabla
W ten sposób. No to dla ułatwienia sobie życia podłącz dysk do działającego kompa i pokaz info z cristal disk info i testy z hd tune
Sek w tym, ze sie nie da. Dlatego chcialem sformatować, bo komp se wlaczał i od razu resetował. Działał tylko w trybe awaryjnym
Mówię do innego podłącz. Na przykład do tego, z którego piszesz. A jak nie to będzie trzeba użyć czegoś innego. Jednak spod windy byłoby najłatwiej
ja z laptopa pisze
ale jak podlacze tamten dysk to i tak przeciez sie laptop bedzie resetował, bo zawirsowany jest tamten dysk
czy czegos nie rozumiem
Jako dodatkowy. To albo idź do kogoś kto ma pc albo znajdź coś do uruchomienia z płyty w celu diagnozowania napędu. Polecam mimo wszystko pierwsze. Wbrew pozorom mniej roboty
Na elektrodzie chyba gdzieś była opisana diagnostyka dysku za pomocą narzędzi nie pod windę. Ale ciężko będzie ci wkleić wyniki, a sam raczej nie będziesz w stanie ocenić, czy dysk umarł, czy da się ratować. Dlatego podłącz do pc
wiem, ze glupie pytanie, do laptopa mozna?
Nie, ponieważ dyski do laptopa są o wiele mniejsze. chyba że podczepisz tasiemkę a dysk będzie leżał na zewnątrz.
Zamiast dysku podłączy taśmę, a do taśmy dysk.
https://www.youtube.com/watch?v=vKQD8wB2_Bg