Amd Athlon Dual-core 5000+
ASUS m2n68-am plus
no i zasilka OCZ 500w.
Ile "bezpiecznie" moge podkrecic ten proc ? kazde 100mhZ bylo by dobre :d chlodzenie boxowe :P
Wersja do druku
Amd Athlon Dual-core 5000+
ASUS m2n68-am plus
no i zasilka OCZ 500w.
Ile "bezpiecznie" moge podkrecic ten proc ? kazde 100mhZ bylo by dobre :d chlodzenie boxowe :P
Odpowiedź będzie taka jak zawsze: tyle, ile się uda
A no chyba nie :P bo z tego co wiew, wiele zalezy od mobo(sekcja zasilania?), zasilki i innych czynnikow. Wiec niektorzy by mogli podkrecic tego AMD o 1000mhZ a niektorzy o 50. i dlatego musze wiedziec, bo nie stac mnie na wymiane gdyby co ;d
zna sie ktos an tym, czy leciec na pclab ?
tak czy inaczej
zarówno egzemplarz procesora jak i płyty robi
po prostu kręć a się przekonasz...
Racja - procesor procesorowi nierówny.
Może być wykonany ze słabszej jakości materiałów i już go nie podkręcisz tak samo jak np. kolegi - pomimo tego, że taka sama konfiguracja.
Najlepiej podkręcaj go małe częstotliwości, i sprawdzaj jego zachowanie - temp. itp.
@zakius: nie przegadasz.
@topic: wykrec go do 2.83Ghz. jak cos nie wyjdzie to pisz, pomyslimy.
ok, zara sie pobawie w to :) pierw moze sprobuje do 2.6 a jesli bedzie stabilnie, 2.83 :)
Pamiętaj, żeby po podkręceniu o każde te 50-100 mhz zapuścić mu np. orthosa prime na jakieś pół godzinki żeby zobaczyć jak się trzymają temperatury i czy działa stabilnie. Ofc. bądź gotowy, że po pewnym czasie przestanie działać stabilnie i będziesz musiał mu obniżać taktowanie.
Aktualnie napotkalem sie na pewien problem: gdy zrobilem wszystko komputer sie zresetowal, i przestal odpowiadac. Wiec musialem bateryjke wyciagnac z mobo. Nigdy nie bawilem sie w krecenie, ale plakac nie bede jesli mi komp pojdzie z dymem bo i tak w czerwcu beda nowe podzespoly :P moze jestem ulomny, ale zrobilby ktos instrukcje na szybko jak podkrecic prawidlowo ?
//edit
Zapytalem sie na PC w sprawie podkrecania tego oto zlomu, i odpowiedzieli mi, ze nie ma anwet za co sie brac ;D widac, ze plyta i proc to zabytek :D na szczescie za niedlugo bedzie cos ala g2020 :D
W czerwcu jakbyś miał kasę to już powinny być pierwsze haswelle. Fakt, że i5 i i7 na początek, ale jakbyś tego nie zabił do czasu aż uzbierasz to może warto w nową platformę pójść
nie ma szans. ja chce caly zestaw)mobo,grafa i ram) do 1200zl max a nie dawac 1,5k za sam proc + 5-% ceny proc na mobo.
nowe stany low energy, nowszy chip a w nim lepsze wsparcie dla najnowszych standardów itp
jednak skoro ma wyjść 1,2k to dyskusja nie ma sensu
gdybym mial na stanie z 5k to oczywiscie, ze bym czekal :)