-
Grzanie się laptopa.
Mam pytanie co mogę zrobić z laptokiem bo gdy używam karty graficznej(mam dwie zintegrowaną i nividia) to laptop strasznie się grzeję co za tym idzie po na przykład godzinie grania robi się strasznie gorący(część w,której znajduje się wentylator i jak domniemam właśnie ta felerna karta graficzna), gdy używam tylko zintegrowanej to tak się nie grzeje. Jak sprawić by się tak nie grzał, i czy to jest szkodliwe dla niego czy to taka "kosmetyczna" wada?
-
Od dawna masz laptopa? Wczesniej grzal sie mnie?
Co to za model i z jaka konfiguracja?
Poki nie osiaga jakis kosmicznych temperatur i sie sam nie wylacza to jest ok. Mobile grafiki sa dosc cieple.
-
Laptoka mam rok, Acer ASPIRE 5755G. Zawsze się tak grzał, teraz żałuje,że w ogóle kupiłem laptopa, to są takie gówna, że szok ;d Dołożyłbym sobie 1k i miałbym wypas stacjonarny + 21' monitorek hd i byłoby wyjebanie. No ale brałem patrząc na mobilność, studia w przyszłości itp.
-
No niestety, uroki mobilnych gpu. Uzywaj go normalnie, nic sie nie stanie. Dopiero jak zauwazysz ze temperatury na prawde mocno skacza i nawet wystepuja resety z przegrzania to radze wyczyscic calego laptopa w srodku i wymienic paste termoprzewodzaca na cpu i gpu. Sam mam laptopa, po poltora roku uzytkowania temperatury drastycznie skoczyly a wentylator chodzil jak suszarka. Po wymianie pasty i wyczyszczeniu sa o polowe nizsze a wentylatora wgl nie slychac.
-
Polecam wyczyszczenie. Swój czyszcze raz na miesiąc i działa elegancko.
-
Zakup podkładkę chłodzącą... i to nie jakieś gówno za 30 zł. Jeśli używasz laptopa do grania to podkładka niestety musi być.
-
Ja mam ACER ASPIRE 8930 i też miałem problem z grzaniem się i niekiedy wyłączaniem się laptopa. Wystarczyło co miesiąc czyścić układ wentylacyjny/chłodzący i wszystko jest ok.