-
Dysk twardy
Witajcie, jestem zmuszony do powrotu na stary komputer jednak nie mam do niego dysku twardego. Z zepsutego laptopa mam dysk Sata (okolo 200gb) a do plyty starego pc mogę podłączyć tylko ATA. Czy jest sens kupowania kontrolera na gniazdo PCI aby umożliwić korzystanie z dysku SATA? Jaka jest szansa że będzie działać? Od czego to zależy i czy są potrzebne jakieś sterowniki i w jaki sposób je wgrać skoro dysk dopiero będzie podłączony przez ten kontroler?
ogromnie prosze o pomoc
-
A nie lepiej byloby kupic taka obudowe, do ktorej wkladasz dysk i ta obudowe podlaczasz do kompa przez usb? w ten sposob masz dysk przenosny.
http://www.komputerswiat.pl/poradnik...ewnetrzny.aspx
-
Mam kieszen na dysk tak zeby moc go podlaczac zewnetrznie przez usb, ale problem w ym ze to jest stary komputer i na 99.9% nie ma tam mozliwosci ustawienie w biosie bootowania z USB. Do tego dzialal by duzo wolniej i byly by problemy z otiweraniem duzych plikow i ogladaniem filmow?
-
-
i taka przejsciowka zawsze dziala czy moze trzeba na cos jeszcze uwazac albo wybrac odpowiednia spośród kilku typow ?
-
Trzeba patrzec zeby byla mozliwosc podlaczenia dysku SATA do plyty ATA. Bo mozna kupic dla podlaczenia dysku ATA do plyty SATA.
Tutaj masz przejsciowke, ktora dziala w obie strony http://allegro.pl/adapter-przejsciow...230134406.html
-
i taka na 100% zadziala niezaleznie od typu plyty glownej i innych rzeczy?
-
Kod:
Umożliwia korzystanie z dysków SATA z płytami głównymi wyposażonymi w interface IDE a także dysków ATA z płytami posiadającymi jedynie interface SATA
Element montuje się do portu IDE płyty głównej (IDE->SATA) lub bezpośrednio do dysku (SATA->IDE)
Współpracuje ze wszystkimi płytami wyposażonymi w IDE (ATA 100/133)
Nie ma potrzeby instalowania żadnych sterowników
Info z aukcji.
-
moja plyta owna to A7M266-D będzie działaćten kontroler?
-
Tak.
W aukcji masz "Współpracuje ze wszystkimi płytami wyposażonymi w IDE (ATA 100/133)" a w specyfikacji plyty glownej "IDE 100/66/33". Bedzie smigac.