-
IP o co chodzi?
Witam! Napisalem do dostawcy mojego internetu z zapytaniem o zmiane ip dostalem w wiadomosci cos takiego:
Kod:
W odpowiedzi na Państwa maila informujemy, że adres IP jest dynamiczny i przydzielany automatycznie z serwera DHCP. Zmiana adresu IP następuje przy zmianie urządzenia (adresu fizycznego) za modemem i restarcie modemu.
i w zwiazku z tym moje pytanie, sprawdzam na stronie moje ip i po restarcie modemu jest dalej takie samo jak wczesniej. Wiec o co chodzi z tym dynamicznym ?
-
Nie zawsze przy restarcie routera ip się musi zmienić, jakbyś odłączył go na 10 minut i podłączył ponownie być może ip się wtedy zmieni. W przypadku np. neostrady router restartuje się samoczynnie (bardzo jest to miłe gdy jest się podczas gry) co ok. 24h i wtedy także następuje zmiana IP.
-
Co to za dostawca do którego piszesz i w jaki sposób dostajesz od niego internet?
Pewnie twój dostawca ma jeden adres stały, zewnętrzny i doprowadza go do routera który z kolei tworzy podsieci w której ty jesteś. Jak restartujesz modem(?) czy jakie ty tam masz urządzenie sieciowe to tylko dostajesz z tego routera nowe ip wewnętrzne w twojej podsieci a zewnętrzne pozostaje takie samo.
mogę sie mylić
-
To jest internet z MultiMedia, mam przy modemie przycisk do restaru ale pozniej i tak ip jest to samo
-
W upc był bardzo długi okres dzierżawy. Na whatismyip którymś masz instrukcje która tam działają