Szukam jakiś fajnych filmów z II wojny światowej, ostatnio oglądałem Szeregowca Ryan'a, Wróg u Bram, Pearl Harbor
Najlepiej coś z samolotami, zafascynował mnie Pearl Harbor :P chociaż inne też mogą być
dzięki.
Wersja do druku
Szukam jakiś fajnych filmów z II wojny światowej, ostatnio oglądałem Szeregowca Ryan'a, Wróg u Bram, Pearl Harbor
Najlepiej coś z samolotami, zafascynował mnie Pearl Harbor :P chociaż inne też mogą być
dzięki.
Szyfry wojny, mimo iz z samolotami malo wspolnego to swietny wojenny film.
Czas Bohaterów czy jakoś tak (zero samolotów ale taki sobie)
Hans Klos; Stawka Większa Niż Śmierć
Czy jak tam to sie wszystko nazywalo oglodalem obydwa i Good drugi szczegolnie :)
Flyboys - całkiem przyjemny film, tylko tutaj akurat I WŚ ;d
polecam starsze filmy np: Tylko dla orłów, Złoto dla zuchwałych, Parszywa dwunastka (4 części), O jeden most za daleko, Kierunek Berlin, Działa Navarony
Z nowszych: Cienka czerwona linia, Bękarty wojny, Na tyłach wroga, Jeniec: Tak daleko jak nogi poniosą, Red Tails (tu są samoloty)
A Polska Syberia
Czy jakoś tak ... Zna ktoś ?
Syberiada Polska :)
nie ogladalem, ale patrzac na opinie to raczej nie warto, ale to samemu sie trzeba przekonac.
Jeśli samoloty i II WŚ to "Red Tails"
Cytuj:
Historia Tuskegee Airmen, pierwszych afroamerykańskich pilotów latających w szwadronie walki podczas II wojny światowej.
dzięki za odpowiedzi, pokolei będę sobie oglądać, w sumie I WŚ też spoko :D
Ślicznotka z Memphis -< chyba tak to się pisze :)
The Pacific - serial, krótki bo 10 odcinków po 1h. Ciekawy, fajnie nakręcony, pozwalający wczuć się w bohatera.
Kompania Braci - też serial, 10 odcinkowy, za bardzo się już teraz nie wypowiem, bo oglądałem dawno temu i chyba nawet nie skończyłem (brak płyty czy internetu, nie pamietam). Chyba sam niedługo obejrzę.
Są samoloty, jest okres II WŚ jednak film się na tym nie skupia
http://www.filmweb.pl/Aviator
Nie ma samolotów, jest okres II WŚ a film skupia się na relacjach międzyludzkich, imho bardzo dobry
http://www.filmweb.pl/film/%C5%9Anie...ny-2012-624773
(edit : Zapomniałem, że przecież na początku filmu rozbijają się dwa samoloty :))
To ja uzupełnię o Kompanii Braci. Serial oparty na faktach (czasami występuje narracja, wypowiadają się wtedy ludzie o których mowa w serialu i którzy dożyli jego nakręcenia, w ostatnim odcinku jest wyjaśnione "kto jest kim"). Wysokobudżetowa produkcja, świetne efekty specjalne, jak dla mnie niezwykle dobrze oddaje realia wojny i jej bezsensowność, okrucieństwo. Naprawdę polecam, jeden z moich ulubionych seriali. 10h to jak 3 filmy więc warto obejrzeć, naprawdę :)