Witam.
Tak jak w temacie. Ktoś podrzuci jakieś tytuły? Najlepiej te bardziej znane. Od razu mówię, że Batman i tym podobne odpadają.
Ogólnie ma to być "postawa człowieka wobec zła" (na prezentacje mat.)
Z góry dzięki.
Wersja do druku
Witam.
Tak jak w temacie. Ktoś podrzuci jakieś tytuły? Najlepiej te bardziej znane. Od razu mówię, że Batman i tym podobne odpadają.
Ogólnie ma to być "postawa człowieka wobec zła" (na prezentacje mat.)
Z góry dzięki.
spirit, sin city
Taksówkarz (1976)
"Z dystansu" - Adren Brody w roli młodego nauczyciela z misją, oddany czystej i surowej postaci walki ze złem - byciu dobrym; "Z punktu widzenia nocnego portiera" - krótki metraż Kieślowskiego - kilka słów o tym, jak się w walce można zapędzić, stając po drugiej stronie barykady; "Mechaniczna pomarańcza" - właściwie same here, ale w sposób zgoła inny - znów jednak demoniczna resocjalizacja; "Upadek" - Michael Douglas w roli spsychopaciałego idealisty; "Nienawiść" - trochę o tym, jak zło z dobrem współżyje, o granicach, o niemożności ich przekraczania, o walce o normalność; "Życie za życie" - Kevin Spacey i Kate Winslet - o tym, że walkę ze złem wygrywa się tylko ideą.
"To nie jest kraj dla starych ludzi", braci Cohen
Wladca Pierscieni, constantine, sherlock holmes. Mam nadzieje ze pasuja do twojej idei tematu :D
Atlas chmur
Adwokat diabła, jeśli już mowa o Constantinie :)