-
grzejący się laptop?
Siema, w sumie nie wiem czy się grzeje ale ostatnio wróciłem do tibii, kupiłem pacc'a i mam problem, otóż co jakiś czas mi zatnie na 1-2 sec, myślę że to problem grzania się, pewnie jest zakurzony, nie czyściłem go od nowości-14 miesięcy.
Ściągnąłem jakiś program do mierzenia temperatury, nazywa się hwmonitor.
tutaj zdjęcie od razu po włączeniu komputera i odpaleniu tibii(zanim włączyłem) było 57 stopni, na zdjęciu jest 71, a w chwili obecnej jest 77-78(około 5min chodzenia tibii), systematycznie rośnie.
http://www.iv.pl/images/33055280523668082185.jpg
Jaka powinna być temperatura podzespołów? Możliwe że zakurzony? Ile ewentualnie kosztuje czyszczenie, laptop to Acer Aspire 5552G
a jeśli chodzi o chłodzenie to mam podstawkę chłodzącą.
Skończyłem pisać post temp 82-83 stopnie.
#edit
z lewej strony się grzeje głównie, da się to wyczuć
-
Myślę że masz racje i po 14-tu miesiącach jest mocno zakurzony. Weź sprężarkę i przedmuchaj kratki wentylacyjne ze wszystkich stron. Jak nie masz sprężarki i nie znasz nikogo kto ma sprężarkę + nie chce Ci się podejść do jakiegoś serwisu samochodowego gdzie by Ci pewnie użyczyli za darmo na te 3 minuty, to możesz kupić za 20zł+ puszkę sprężonego powietrza, która zadziała podobnie, ale jest beznadziejnie drogim i bezsensownym wydatkiem w dobie globalnego kryzysu ; d
Grzeje się z lewej strony, bo z lewej strony masz procesor i później cały układ chłodzenia, więc nie ma w tym nic dziwnego. Jeżeli nie uda Ci się go przedmuchać, a nie chcesz go sam rozkręcać, to w serwisie policzą pewnie ~50zł.
-
Czy mozliwe? oczywiscie, moj laptop HP paviliong6 po jakims miesiacu zaczal sie grzac, przyczyna byl kurz zapychajacy wiatraczek, zalezy tez czy masz w domu wiecej kurzu, od zwierzat tez duzo klakow idzie, temperatury masz zdecydowanie za wysokie, szczegolnie przy Tibii ;) , razilbym go rozebrac i przeczyscic, lub do wylotow wstawic odkurzac (chociaz to niezbyt dobre rozwiazanie tak slyszalem) ja tak robilem i smiga do dzis, lecz wkoncu po 2 latach uzytku musialem dac do wymiany pasty i gruntownego przeczyszczenia
kiedys przy lolu mialem 82 stopnie ;o
-
przeczyściłem odkurzaczem i jakby się poprawiło, na start zamiast 57stopni było 45, odpaliłem wszystko i mam 71, wcześniej było ponad 80
jaka jest optymalna temperatura? i przy ilu się wyłączy lapek? bo wyłączył mi się już kilka(naście) razy
-
sciagnelem ten programik bo mam ten sam problem co ty. nawet jak mam wlaczona konferencje na fb i youtube odpalone to teledysk sie zawiesza, laptop goracy,wiatrak chodzi jak poje-bany i sie wszystko zawiesza. Pokazuje mi ze karta (XD) ma ok.85stopni gdy gram w lola a najwiecej miala dzisiaj 94 xD to juz lecial ogien, procek ok 80 stopni i dysk 50. Grzeje sie mam po 40 fps a nagle 5, chu-jowo. Trzeba go wyczyscic ale nie wiem jak za bardzo sam nie chce kombinowac
-
ja odkurzaczem go potraktowałem :D
wgl ustawiłem sobie oszczędność w panelu sterowania i temperatura 60 stopni, tibia chodzi dobrze, na lepszych grach nie testowałem ale raczej musiałby więcej procesora wykorzystać i temp też by podskoczyła