-
domyślna karta graficzna
witam, od jakiegoś czasu mam nowego lapka no i posiada on dwie karty graficzne - jedną mocną, mianowicie gtm650, drugą zintegrowaną, słabszą - intel hd 4000. wygląda na to, że czego bym nie zrobił, to laptop działa na tej słabszej. ogólnie w lola da się grać i to mi wystarcza, ale zdarzają się sytuację gdy odczuwam spadek fpsów. screeny:
http://i49.tinypic.com/2dl9ke8.jpg
http://i45.tinypic.com/334p74j.jpg
na fpsy w tle nie patrzcie, w lolu spadają gdy nie jest na focusie. generalnie na start gry mam po 60-70, gdzie kumpel z niewiele lepszym PCtem ma spokojnie 200+. wiem, że między 80 a 250 nie ma różnicy, ale jak już mówiłem, gdy jest ogrom akcji to spadek potrafi być odczuwalny. jak temu zaradzić? ustawiłem w panelu nvidii dla launchera i samego lola, żeby wybierało tą lepszą kartę, ustawiłem ją również jako domyślną. mimo to wg gpu-z nvidia cały czas jest w idlu, a karta intela na pulpicie ma zajęte ~170 mb pamięci, w grze jak widać ponad 400, z czego wnioskuję, że ona wszystko robi. co mam zrobić żeby ta nvidia w końcu zaczęła żyć? sterowniki mam poinstalowane.
w ogóle ta nvidia ma 45 stopni, co w przypadku laptopa oznacza, że jest kompletnie nieużywana.
@edit
dodam, że podczas gry ani ram ani procesor nie są obicążone nawet w 80%, więc to raczej wina tego wyboru karty graficznej aniżeli błędu gpu-zeta. dla informacji dodam, że mam 4-rdzeniowy procesor 2,3ghz i 12 gb ramu, więc nie sposób to zapchać lolem, steamem, tsem i skajpem
-
Jak uruchamiasz gre to PPM na jej ikone > uruchom z procesorem graficznym > procesor nvidia o duzej wydajnosci.
Teraz lepiej?
-
tak samo, nvidia wygląda na martwą, za to intel używa więcej pamięci.
kombinowałem tak, żeby wyłączyć tą zintegrowaną, wtedy siłą rzeczy używana by była nvidia, ale w biosie nie mam takiej opcji, a w windowsie jak wyłączyłem tą kartę to miałem czarny ekran przez 5 sekund i nic się nie zmieniło, w jej właściwościach dalej jest opcja wyłącz.
btw. "oryginalnie" na laptopie był wgrany FreeDOS, ja zainstalowałem windowsa i linuksa, żeby włączyć windowsa muszę w tym "linuksowym" wyborze systemu wybrać FreeDOS i wtedy odpala się windows ;] może to przez to? mała szansa ale jednak. chociaż nie widzę powodu, dla którego FreeDOS miałby blokować mi dostęp do nvidii, o ile to w ogóle możliwe.
@edit
jak w gpu-z wybiorę nividię, to podświetla mi się przycisk turbo, który mówi właśnie o tym, że działa mocniejsze gpu. gdy gram w lola guzik się nie świeci. sam w sobie odpala jedynie przeglądarkę.
-
A czy przypadkiem dodatkowa karta graficzna nie wyłącza tej zintegrowanej po podłączeniu do płyty?
-
w tym wypadku jak widać nie
coś pokombinowałem i teraz mi się świeci guzik turbo, zaraz sprawdzę in-game i powiem jak wrażenia
@edit
wg gpu-z nividia w końcu ruszyła dupę, w grze... praktycznie bez zmian
teraz już nie mam pojęcia co o tym myśleć
do tego teraz na start gry mam 5 fpsów przez pierwsze 5 sekund
@edit2
znowu coś pokombinowałem i teraz mam ~100 fpsów, jest postęp, ale będę wybredny - przecież na takim sprzęcie powinno być 150+ z palcem w nosie
może karta musi się rozgrzać bo z tego co dzisiaj odkryłem wynika, że prawie nie pracowała (już wiem skąd małe fpsy w dead space 3 xD)