Cytuj:
gr 3
1. Co można powiedzieć o ruchu gdy wartość przyspieszenia jest ujemna ? Mało precyzyjne pytanie, ale prawdopodobnie chodzi o to, że ruch jest wtedy opóźniony, ciało zwalnia
2. Częstotliwość w ruchu po okręgu to. Ilość obiegów okręgu wykonywanych w czasie 1 sekundy. np. f=20Hz - 20 w ciągu sekundy
6. Jaka siła pełni rolę siły dośrodkowej w ruchu krzesełek karuzeli po okręgu? Znowu nie wiemy o jaką karuzelę chodzi, ale prawdopodobnie o taką na łańcuchach, bo jest to dobry przykład na działanie siły naciągu liny/nici
8. Jakiego typu ruchem jest ruch po okręgu ze stało prędkością liniową ? Dlaczego ? Jest to ruch zmienny, ponieważ wektor prędkości liniowej jest styczną do okręgu i wraz z przemieszczaniem się ciała, zmienia swój kierunek
9. Okresem w ruchu po okręgu nazywamy Czas potrzebny na jeden pełny obieg np. T=5s
Gr 1
3. okres w ruchu po okręgu to bylo
7. Jaka siła pełni rolę siły dośrodkowej, która utrzymuje samochód na zakrętach Siła tarcia opony o asfalt
8. Kiedy siła grawitacji ma dużą wartość Kiedy ciało ma dużą masę
9. Od czego zależy wartość siły dośrodkowej Od masy ciała, kwadratu jego prędkości i promienia okręgu po którym się porusza ( F=mv^2 / r)
11. Które punkty wirującej płyty CD mają większą prędkość liniową Najbardziej oddalone od środka
12. Dlaczego ruch jednostajny po okręgu jest przykładem ruchu zmiennego ponieważ wektor prędkości liniowej jest styczną do okręgu i wraz z przemieszczaniem się ciała, zmienia swój kierunek
Gr 4
6. Nasza galaktyka zwana drogą mleczną jest jest galaktyką... nie rozumiem pytania
10. Jaka siła pełni rolę siły dośrodkowej która utrzymuje samochody na zakrętach było
11. Podaj wzór na prędkość liniową w ruchu po okręgu, opisz znaczenie występujących w nim wielkości V = 2 pi r / T 2 pi r - wzór na obwód koła T - okres obiegu
13. Co jest miarą oddziaływań Siła
14. Od czego zależy wartość siły grawitacji było
Gr 2.
2. co można powiedzieć o ruchu gdy wartość przyspieszenia jest dodatnia Mało precyzyjne pytanie, ale prawdopodobnie chodzi o to, że ruch jest wtedy przyspieszony, ciało zwiększa prędkość
6. galaktyki skupiają się…….. pod wpływem ………. ? nie wiem
9. opisz własności siły dośrodkowej występującej w ruchu po okręgu Ma kierunek i zwrot do środka okręgu po którym porusza się ciało, zależy od masy ciała, kwadratu jego prędkości i promienia okręgu, w ruchu po okręgu równoważy ona siłę odśrodkową. Pierwsze co mi przychodzi do głowy
11. Jaka siła pełni rolę siły dośrodkowej w ruchu elektronów wokół jądra atomowego Siła oddziaływania elektrycznego
12. Jak zachowuje się wektor prędkości w ruchu jednostajnym po okręgu było
13. opisz na czym polega ruch ziemi wokół księżyca nie wiem
Mam nadzieję że nie za późno. : d