Potrzebuje malej pomocy w doborze książek na maturę ustna z polskiego.
"Zanalizuj i ukaż motyw samotności czlowieka na podstawie znanych ci utworów literackich."
Temat wydaje się dosyć prosty.
Z góry dzięki za pomoc ;)
Wersja do druku
Potrzebuje malej pomocy w doborze książek na maturę ustna z polskiego.
"Zanalizuj i ukaż motyw samotności czlowieka na podstawie znanych ci utworów literackich."
Temat wydaje się dosyć prosty.
Z góry dzięki za pomoc ;)
masz przyklejony temat
ja bym wziął Buszującego w zbożu, może Hamleta. no i utwory epoki romantyzmu, tam bohaterowie z pewnoscia byli wyobcowani. Tylko unikaj wertera.
Ja różnie rozumiem samotność. Może być taka totalna, czyli Robinson Cruzoe i inni pustelnicy, to taki banał dosyć. Może też być życiowa czyli Werter i praktycznie wszyscy romantycy bo w końcu miłość tam była zawsze platoniczna. Może być też chwilowa jak samotność Rolanda podczas śmierci i pewnie jeszcze kilka innych wersji samotności bym wymyślił jak samotność w sposobie myślenia, wyznawanych wartości, poglądach, pewnych czynnościach itd... Więc jak dla mnie musisz bardziej zawęzić temat jeśli chcesz się skupić na konkretnym motywie chyba, że właśnie takie szerokie spojrzenie Ci odpowiada to daje trochę większą swobodę i łatwiejszy dobór książek a moim zdaniem jest dużo ciekawsze i możesz bardziej zapunktować.
Latarnik - samotność, którą można podciągnąć pod tęsknotę za ojczyzną