-
Pomoc w wyborze
Mam do was pytanie w sprawie z komputerem, zamierzam sobie kupic sredniej klasy pceta za niewielkie pieniadze(do gierek typu cs, tibia), znalazlem na allegro takie sprzety tylko nie za bardzo mam sie kogo poradzic. Jeden z nich ma takie parametry
Procesor Intel(R)Cre(TM 2 Duo E7300
Karta Graficzna NVIDIA GeForce 9500 GT
2 GB RAM
System operacyjny Windows Vista Home Premium
Dysk 230GB
drugi zaś
Procesor AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+ 2.60 GHz
Karta wideo NVIDIA GeForce 8600 GT 256MB
Dysk Twardy WDC WD32 00AVJS-63TBA SCSI Disk Device (298 GB)
Płyta głowna Gigabyte Technology Co. M55S-S3
Napęd optyczny: DVDRAM GSA-H62N
Pamięć ram: Patriot Memory PSD22G667k 2GB PC2-5300 CL5 (2x1GB) Kit
I teraz pytanie, warte sa ceny 450 zl, jezeli tak to ten 1 jest niby lepszy :> dzieki z gory za pomoc:)
@down
raczej ten 1 :D
-
oba są praktycznie takie same, drugi ma lepszą kartę graficzną.
-
E7300 - 100zł
9500 GT - 60zł
2GB ramu DDR2 - 60zł
Dysk 250GB - 80zł
Mobo - ?? 50-100zł
Suma : ~400zł
Do tego dochodzi system, który o ile jest oryginalny to jest sporo warty, oraz fakt, że jeżeli chciałbyś składać oddzielnie, musisz do każdej części doliczyć koszty przesyłki, więc +50zł spokojnie by wyszło. Wydajnościowo sprzęty bardzo porównywalne, karty graficzne praktycznie takie same, procesor intela będzie chłodniejszy i bardziej podatny na podkręcanie. Jeżeli miałbym wybierać, to brałbym pierwszego. Pozostaje jeszcze pytanie jaki tam siedzi zasilacz, ale przy tej cenie podzespołów myślę że nie ma co się przejmować tym że będzie z czarnej listy. Padnie to padnie, nikt za nim płakać nie będzie.
-
nowsza generacja != lepsza grafika
są raczej porównywalne, jeśli już to 2 bym brał
jeśli masz jakąś bazę to możemy za te 450 coś do niej dodać, a nie jakieś antyki odkurzać
-
potrzebny mi komp glownie do ogladania filmow+pakiet offica+gierki(tibia, fifka, cs) taki sprzęt podala moim wymaganiom?
-
nie wiem jak tibia, fifka i cs :D
z filmami może być ciężko, chociaż chyba obie grafiki mają dxva czy coś w tym stylu