WItam , szukam filmów wojennych pod mature , chodzi mi głownie o to jak wpływa wojna na psychike człowieka , Jest to w któryms filmie fajnie ukazane? Oglądałem "Braci" i mysle ze w nim fajnie ukazane ale chciałbym jeszcze 2 takie podobne filmy :)
Wersja do druku
WItam , szukam filmów wojennych pod mature , chodzi mi głownie o to jak wpływa wojna na psychike człowieka , Jest to w któryms filmie fajnie ukazane? Oglądałem "Braci" i mysle ze w nim fajnie ukazane ale chciałbym jeszcze 2 takie podobne filmy :)
Czas Apokalipsy, najlepszy film wojenny, jeden z najlepszych filmów w historii. Genialna historia właśnie o psychice, mało tam strzelania i fajerwerków, ale film jest po prostu arcydziełem, nie da się zresztą tego opisać, trzeba zobaczyć.
http://www.filmweb.pl/Czas.Apokalipsy
Wystarczy spojrzeć na zdobyte nagrody.
#
Obok tego filmu polecam jeszcze Łowcę Jeleni (Deer Hunter) i słynny Platoon, z tym, że ten pierwszy jest o wiele cięższy, ale oba naprawdę dobre. Chociaż i tak w mojej opinii daleko im do takiej perły jak Czas Apokalipsy.
##
Wszystkie trzy filmy traktują o wojnie w Wietnamie, która według mnie jest najlepszym tematem na prace z cyklu psychiki człowieka pod wpływem wojny.
"W księżycową jasną noc" na podstawie powieści Whartona - praktycznie 0 walk, super pasuje do tematu psychologii, sam używałem powieści w prezentacji maturalnej
albo "Cieńka czerwona linia"
"Stalingrad" zapodany wyżej też dobry
no i też "Szeregowiec Ryan"