Witam.
Mam pytanie odnoście laptopów. Czy jeżeli używam go jako stacjonarnego kompa(nie mam PC) to lepiej uruchamiać go na bateri, czy nie? Lepiej jak bateria leży i odpoczywa, czy jak pracuje?
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Witam.
Mam pytanie odnoście laptopów. Czy jeżeli używam go jako stacjonarnego kompa(nie mam PC) to lepiej uruchamiać go na bateri, czy nie? Lepiej jak bateria leży i odpoczywa, czy jak pracuje?
Pozdrawiam.
Baterie wyciągasz a pracujesz mając laptopa podłączonego przez ładowarkę do prądu.
Dobrze, że nie napisałeś jeszcze jak go uruchomić. Mi bardziej chodzi o to, czy bateria która leży i nie pracuje może w jakiś sposób się uszkodzić i czy właśnie nie jest lepiej mieć ją podłączoną bez przerwy do zasilania. (W końcu nie rozładowuje się i ładuje na nowo, jest ciągle pełna)
moja dziewczyna miala non stop podpieta ladowarke do laptopa czego efektem bylo ze bateria bez ladowarki wogole potem nie dzialala...
Ja wyciągnąłem baterię z lapka i później jak ją włożyłem to lapek ją widzi, ale nie ładuje (komuniat jak się najeżdza na baterię "podłączony, nie ładuje")
Jeżeli cały czas leci się na zasilaczu, to nabijają się jej cykle, przez co krócej trzyma. Najlepiej jak się naładuje na 100% to odłączać zasilanie.
*najprzyjaźniejsze dla baterii jest ładowanie do 80-85% w samsungach jest taka funkcja
Baterię, jeżeli nie będziemy przez długi czas jej używać należy rozładować do 40% oraz wyjąć z laptopa. Litowo-jonowe baterie nie mogą leżeć przez długi czas w pełni naładowane lub rozładowane, skraca to ich żywotność. Są dwa wyjścia: albo to, które podałem, albo odłączasz laptopa od zasilania i regularnie używasz baterii. Bateria, która cały czas jest w laptopie, kiedy używasz go podłączonego do zasilania przestaje się ładować, kiedy naładuje się do pełna, później troszkę rozładowuje i doładowuje znowu, to jej bardzo szkodzi.
a ja juz 1,5 roku na tanim lenovo podpiety praktycznie non stop jak siedze przy komputerze do ładowarki, odpinam na noc i kiedy ide gdzies. a tak to non stop podłaczony. zas dziewczyna ma samsunga i ma już go jakieś przeszło 2 lata i podpinała go tylko kiedy rozładowywała sie bateria i jakies 2 tyg temu na ikonce baterii wyskakuje wykrzyknik by rozwazyc wymiane baterii, a jak odepnie od ładowarki to trzyma z 15 minut ;d wiec wydaje mi sie ze zdania moga byc podzielone