-
linux z usb
Witam, potrzebuje linuxa którego będę mógł botować z usb (nie live cd) chodzi oto aby zapisywał on zmiany systemu, utworzone pliki (np pisze dokument na PC nr 1 potem wkładam pendrive do PC nr 2 i edytuje ten sam plik na tym samym systemi tylko na innym sprzecie) Jaka dystrybucje najlepiej wybrać (potrzebuje jedynie jakiegoś środowiska do c++)?
Niestety mam mało doświadczenia z linuxami
-
Dysk twardy padł mi na stacjonarce i od tamtego czasu mam właśnie zamiast HDD pendrive.
Osobiście posiadam Ubuntu, operacja wyglądała z tego co pamiętam w ten sposób, że miałem wypalonego ubuntu na pendrivie (wypaliłem iso jakimś programem), uruchomiłem (wtedy masz live cd) i na pulpicie czy gdzieś była opcja zainstalowania linuxa na dysku twardym. Wtedy wybrałem jako dysk twardy pena.
Mogłem coś pomieszać bo wtedy instalowałem go kilkadziesiąt razy łudząc się, że w końcu będzie chodził prawidłowo na uszkodzonym dysku.
-
Mam coś takiego, niestety częste korzystanie z tego dość mocno skraca żywotność pena,
instalacja wyglądała w następujący sposób:
pen w usb, boot z płyty, podzieliłem pena na 2 partycje - ext4 i ntfs. Na ext4 zainstalowałem system, potem przez fstab zamontowałem ntfs jako /home - lepiej tak niż na ext4, bo home będzie widziany przez windowsy. Ja wybrałem debiana, bo chciałem szybko zainstalować i skonfigurować, nie zależy mi na świeżości paczek.