-
Zakładanie kamer
Witam, mam sobie taki plac cos tam sobie na nim jest i postanowiłem teren ten okamerować ;d. Przyjechał gosciu, wybralismy razem sprzęt potrzebny itp itd no i on to podłącza. Dodatkowo robie sobie taką opcje, że poza rejestratorem który tam będzie zamontowany, będę miał możliwosć podglądu tych kamer w internecie. Koles to wrzuca (chyba) na jakis serwer, podaje mi ip ( np 11.111.11.11) podaje mi login i hasło - admin/admin. I teraz moje pytanie, czy po zmianie tych haseł logowanie (admin/admin) ktos poza mną będzie miał dostęp to tych kamer? Co zrobić aby własnie ograniczyć dostęp osób trzecich w tym montera?
-
Wydaję mi się że raczej tak. Chyba że wrzuca na jakiś serwer, na którym on sam jest administratorem, i ma dostep do całej bazy danych haseł. To juz wtedy gorzej.
-
Jesli zmienisz hasło to monter raczej nie bedzie miał opcji zalogowania sie na panel administratora. Oczywiście zawsze jest opcja wbicia po przez hacking ew przechwycenia pakietów dlatego im bardziej skomplikowane hasło tym lepiej (nie ilośc liter ale znaki specjalne + duże małe litery) jest jeszcze opcja ze oprócz konta admin założył sobie konto ekstra. Uważam jednak ze to już trochę paranoja i w razie wykrycia czegoś takiego masz najszczersze prawo isc do sadu i naciągnąć go na mega odszkodowanie :p