-
Zmiana karty graficznej
Siema,
jako, że moja karta graficzna powoli daje oznaki umierania pomyślałem, że warto zastanowić się na co by ją wymienić. Być może któryś z torgowych znawców będzie w stanie mi podpowiedzieć :)
Konfiguracja sprzętu:
płyta Asus P5Q Pro
procesor E8400
Ram 4GB DDR2 Kingstone 800mhz Hyperx
Grafika HD4890
Zasilacz OCZ SteathxStream 600 W
Brałem pod uwagę HD 6870, ale czy nie będzie za mocna w stosunku do reszty? Z ceną dobrze by było zmieścić w 500pln. Chociaż oczywiście im mniej tym lepiej :) Interesowały by mnie nowe karty, jakoś nie mam przekonania do używek.
Z góry dzięki ! :)
-
Generalnie cokolwiek mocniejszego byś nie kupił, to będzie juz względem E8400 "za mocne". Sam mam 4890 tyle że z Phenomem II x4 3.0 i taka parka współgra idealnie, podobnie jak Twój proc z grafiką. O ile nie masz zamiaru w najbliższym czasie wymieniać reszty zestawu, to jak już umrze kup używkę 4890, bo to porządny sprzęt, a nie ma co inwestować w nic mocniejszego gdyż i tak nie zobaczysz poprawy w płynności działania : d
-
Trochę boję się awaryjności serii 48XX. Miałem 4870 która padła po niecałych 2 latach na szczęście jeszcze była na gwarancji. Wymieniono mi na 4890 i po kolejnych ok. 2 latach mam już z nią problemy. A coś cichszego i mniej prądożernego? Może seria 5XXX?
-
Moze hd7750? Koszt ok. 350zł.
-
Co do głośności - wszystko zależy od modelu. Referent praktycznie zawsze będzie głośny. Jak wyrwiesz coś z autorskim chłodzeniem z co najmniej dwoma wentylatorami to możesz się spodziewać większej ciszy. W serii 5k musiałbyś celować w 5850 albo 5870. Nowej i tak nie dostaniesz w tej cenie, a przy zakupie używanej masz takie same szanse na trafienie na wyeksploatowaną sztukę jak przy zakupie 4890-tki, tyle że 4890tka jest tańsza i w razie ewentualnego felera mniej tracisz. Decyzja jak dla mnie łatwa - ryzyko podobne, wydajność podobna, a jesteś stówkę do przodu mniej-więcej.
@up
7750 jest słabszy od 4890 i to wydaje mi się że dość odczuwalnie w grach. Jeśli koniecznie nówka to można go rozważyć, ale jak na moje to nie ma się co pchać w najniższą ligę cenową tylko po to żeby mieć gwarancję.
@edit
Generalnie jak już koniecznie chcesz nówkę, to kup coś o podobnej wydajności do 4890-tki, bo nic mocniejszego Ci się nie przyda, a za te 5 stówek już coś wyłapiesz. Jeżeli w grę wchodzą używki, to szukaj raczej kolejnej 4890-tki, w tej cenie nic lepszego nie dostaniesz.
Przy okazji - przydatne narzędzie - możesz sobie porównać wydajność 4890 do innych kart i wybrać co Ci najbardziej podchodzi pod względem cena/wydajność.
http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html
-
-
Ano racja, jakos myslalem o hd4850 bo to strasznie popularny model obecnie w niskiej cenie.
I nie chodziło mi o hd7770 tylko o jeszcze slabsze hd7750.
-
Ok, znalazłem na allegro nową 4890 za 350pln. Prawdopodobnie ją wezmę. Dzięki za odpowiedzi :)