Nurtuje mnie od dluzszego czasu, kiedy film jest artystyczny a kiedy robiony pod mase i dla kasy? Nie chodzi mi o oczywiste przypadki jak seriale typu Pierwsza miłość, Dlaczego ja itp. bo.. a zresztą tutja jest tak zalosny poziom, ze nawet nie mam co gadać i nawet ja to widze a ja jako samouk w dziedzinie filmow i seriali, raczej nie rozumiem jeszcze wieeelu rzeczy.
Czaje tez, ze filmy takie dla kasy i pod kazdego widza mają byc przedewszystkim proste w odbiorze i wzbudzać w latwy sposob jak najwieksze emocje w nas - czy to strach w horrorze, czy to wzruszenie w dramacie, czy tez szczescie w jakiejs komedii romantycznej. Dochodzi do tego jeszcze fabuła a jesli bedzie ona interesująca + film wzbudzi w nas obojetnie jakie, ale wazne zeby silne emocje to film okazuje sie, ze odnosi sukces i staje się hitem. No dobra, ale tutaj tyle na temat tego rodzaju filmów i to rozumiem, nie zbyt wazna jest gra aktorska itp. co najwyzej ładne zdjęcia nie zaszkodzą. A bo bym zapomniał - zmuszanie do przemyśleń też jest dobre albo gdy film potem do czegoś nas motywuje, chociaz to wlasnie wiaze sie z tym pierwszym - czyli ze wzbudzaniem w nas emocji, bo jezeli obejrzymy sobie takiego Warriora to czujemy taką dumę z wygranych Brendana i Tommyego, ze sami mamy ochote isc pocwiczyc jakies MMA i byc takimi jak oni :P
Ale o ch** chodzi w filmach artystycznych? Kto ma prawo ustalac, ktory film taki jest, a ktory nie? Czy tutaj brana pod uwagę jest gra aktorska, ujecia kamery, przedstawienie problemu jakiegos jaki dotyczy naszego codziennego zycia? No ale co z tego, gdy aktorzy pieknie odegrają swoje role (chociaz sam tego tez ocenic obiektywnie jeszcze nie potrafie, umiem tylko powiedziec ze ktos jest strasznie slaby albo ze ujdzie) i wszystko bedzie cacy, a fabuła bedzie do bani? To oczywiste, ze film odrazu odpada :)
No ogolnie jestem zmieszany gdy o tym mysle wszystkim, ale zarazem mnie to tez fascynuje i dlateog zachecam do dyskusji i podzielenia sie swoim zdaniem, moze czegos od was zaczerpne i mnie cos tez zainspiruje do nowych poglądów :)