Czy jest ktoś kto studiuje w Poznaniu (najlepiej jeśli na polibudzie)? Jak zyje się w tym mieście? Przyjazne? I rzeczywiście na kierunkach politechniki są sami faceci?
Wersja do druku
Czy jest ktoś kto studiuje w Poznaniu (najlepiej jeśli na polibudzie)? Jak zyje się w tym mieście? Przyjazne? I rzeczywiście na kierunkach politechniki są sami faceci?
Moja dziewczyna studiuje na polibudzie elektrotechnike, poza nią jest łącznie max 10 dziewczyn w grupie, z czego serio tylko ona i jeszcze jedna dziewczyna są ładne jeśli chodzi o kwestie dziewczyn.
W kwestii studiów jest zajebiście zadowolona , ciężko bo ciężko ale to polibuda czego się spodziewasz innego ( znaczy ciężko jest jej grupie, ona sobie dosyć dobrze daje radę, ech kobiety );d
Miasto jej się też bardzo podoba ( dla porównania dodam , że studiuje w łodzi, a raczej czekam na to żeby zacząć od nowa za rok w Poznaniu właśnie) i nie ma porównania, tam pełno młodych ludzi, wesołe miasto i w ogóle, a Łódź taka szara obsrana niepocieszna, jakbym był na twoim miejscu waliłbym do Poznania ;d
Dzieki Maciek, wlasnie czegoś takiego szukam :)
Juz mam tam zaplanowane juwenalia, ale wczesniej pewnie wpadnę. BTw. słyszalam, że na juwenaliach to tramwaje obłożone ludźmi, że ledwo jadą, podobnie jak na meczach Lecha :)
Poznań jest bardzo otwarty dla studentów, tania komunikacja miejska (50zł bilet miesieczny na wszystkie tramwaje / autobusy), wiele roznych znizek studenckich w miejscach gdzie dobrze mozna zjesc, pobawic sie.
Co to tramwajow oblozonych ludzmi to podczas meczow Lecha raczej tego nie zaznasz, bo na Bulgarska po prostu dziwnie sie jedzie ;p Ale jezeli chodzi o juwenalia to fakt. Polecam tez powrot do domu tramwajem N21 - jezeli jestes po dobrej imprezie i chcesz zaliczyc jakis fajny after to N21 idealnie do tego pasuje, tam ludzie rozkrecaja niezle zabawe ;d
Gorzej aktualnie z dojazdami, bardzo wiele remontow przez co rozklad jazdy zmienia sie co 2 tygodnie i mozna sie pogubic ;p Ale ogolnie polecam.
Dokładnie to samo chciałem napisać. Chociaż nie mam porównania z innymi miastami to Poznań jakoś mnie niczym negatywnym nie uraczył, a oferty dla studentów są. :)
Co do komunikacji, fakt faktem aktualnie prowadzone są remonty na głównych ulicach, ale dojechać się da wszędzie i trzeba pilnować ogłoszeń na przystankach o zmianie rozkładu. Ale po tych całych remontach będzie spoko. A rozejrzeć się czasem na przystanku to nie wysiłek.
co do biletów to warto dodać, że co ~pół roku robią podwyżki, a taki 69 to potrafią 3 pod rząd nie przyjechać
Ja też polecam Poznań i oczywiście polibude. Studiuje mechatronike. Wiadomo dużo nauki ale i duzo atrakcji w takim miescie ;d
jedynie gorzej z kasa, na miesiąc musisz liczyć z 1k (500 na pokoj+500 na zycie) nie wiem jak w innych miastach to wygląda
#edit: Co do dziewczyn to zależy od kierunku, u mnie na mechatronice jest 170 osob i z tego 20-25 dziewczyn, a np. na Zarządzaniu i Produkcji jest z 60% dziewczyn. Wszystko zależy od profilu, ale wiadomo że szału nie ma. Jak chcesz dużo dziewczyn to polecam UAM ;d
Pozdrawiam
Dzieki wielkie za pomoc.
Jeszcze jedno pytanko mam. Jak jest tam z praca dorywczą dla studentki? Można coś znaleźć?
Niby tak, ale czytam, że w jednych jest nizsze bezrobocie, w innych wyższe.
Dobrze jest to weryfikować, zwlaszcza jeśli są osoby z danego miasta, ktore mogą się wypowiedzieć
Sam mam zamiar zdac w tym roku mature i przeprowadzic sie do Poznania ( obecnie mieszkam w Lublinie).
W zwiazku z tym, mam pare pytan odnosnie "zycia" i kultury w Poznaniu.
1. Czy zycie jest drogie? ( mam na mysli, ile kosztuje mniej wiecej jakis obiad)
2. Interesuja mnie studia o kierunkach matematyczno-biznesowych.
Z tego co zauwazylem, to moge znalezc dosyc ciekawe kierunki w Wyzszej Szkole Biznesowej.
Wie ktos moze czy ciezko jest sie tam dostac?
Ewentualnie prosze o podeslanie mi jakichs ciekawych kierunkow co do studiów w Poznaniu, w ktorych dominuje matematyka i jezyk angielski.
3. Jak to jest z jakas praca weekendowa? Rozkladanie towaru czy cos w ten klimat. Latwo znalezc?
taka ciekawostka dot. Poznania: http://biznes.onet.pl/wideo/kazdego-...,101369,w.html