-
Studia
Co prawda jeszcze sporo czasu zostało, jednakże wole zapytać się już teraz niż potem kombinować. Otóż planuje wybrać się na studia informatyczne. W tej chwili uczę się w technikum o zupełnie innym kierunku (podobno w technikach informatycznych uczą samych podstaw, a podstawy programowania i administracji już mam, więc wydało mi się to głupie chodzić do szkoły cztery lata i niczego nowego z niej nie wynieść). Teraz jednak robi się jakiś burdel i nasuwa się kilka pytań:
- Czy kończąc szkołę na kierunku zupełnie nie związanym z informatyką, mogę pójść na politechnikę, na kierunek informatyczny ?
- Co powinienem wiedzieć, aby dać sobie radę ? Interesuje mnie programowanie (w ogólnym tego słowa znaczeniu) oraz administracja serwerów. Już w tej chwili powinienem zakuwać języki czy wszystkiego dowiem się na uczelni ?
- I ogólnie jak wyglądają takie studia. Ile jest nauki w tygodniu, jakie nosi się tam podręczniki (o ile w ogóle coś się nosi) itd.
-
możesz nawet będac na profilu bio-chem isc na informatyke. co do tego co powinieneś wiedzieć to oczywiscie matematyka na wysokim poziomie i to chyba wszystko bo jeśli umiesz i rozumiesz matematykę to powinieneś sobie poradzić na informatyce o ile cie to kręci. nauki duzo nie ma na poczatku to sama matematyka + jakies programowanie w C. Podręczniki kupujesz jakie chcesz, mozesz w ogole nie kupować to zależy od Ciebie i nikt ci nic nie narzuca.
-
możesz ale wiedz, że matma i fizyka zabija na informatyce na pierwszym roku (co jest bezsensowne imo), sama informatyka jako informatyka nie jest najtrudniejsza i łatwo ogarnąć. Ja po LO (ale mat-fiz chociaż i tak same 1 i 2 miałem) jestem na infie :D
-
na 1szym roku masz zawsze bzdury mało związane z kierunkiem studiów. Mam kumpla z wisły co w LO wiedział 3x tyle co nasz nauczyciel z infy ;d. Z samej infy, pomijam tu matmę i fizę , co też jest na 1szym roku.
-
Zabiliście moje marzenia -.-" (Dorwę was w rl)
-
Matma i fizyka akurat proste są. Tak więc jeśli nie mam problemów z tymi dwoma przedmiotami to w ogóle mam się dodatkowo nie przygotowywać ?
@@ i jak wyglądają zajęcia ? ile godzin dziennie mniej więcej itd.
-
naprawdę zależy. ja studiuję na polibudzie we Wro, kierunek inny niż informatyka i mam 24 godziny zajęć tygodniowo, z czego 10 to wykłady nieobowiązkowe. do tego plan ustalałem sobie sam (czyt. prawie wolne poniedziałki (same wykłady) i piątki (nic)). zależy wszystko od uczelni i tego na którym roku jesteś. ogólnie przy rekrutacji tylko matura jest ważna (chyba że na niektórych uczelniach jakieś testy wstępne). z resztą do czego tu się przygotowywać. skoro masz podstawy to powinieneś sobie poradzić, bo oni też uczą, a nie tylko wymagają;]
-
Kumpel ma 3 rodzaje matematyki + zajęcia informatyczne, tak więc w mojej opinii to koszmar, ale jeśli to lubisz to czemu nie. Zajecia średnio od 8 do 14. 5 dni w tygodniu