Mam kalkulator casio fx-991ES PLUS.
We wtorek mam kolosa gdzie mogą być liczby zespolone i podobno ten kalkulator liczy te liczby wie może ktoś cos trzeba zrobić co wpisać żeby obliczyć ?
Wersja do druku
Mam kalkulator casio fx-991ES PLUS.
We wtorek mam kolosa gdzie mogą być liczby zespolone i podobno ten kalkulator liczy te liczby wie może ktoś cos trzeba zrobić co wpisać żeby obliczyć ?
Ale co Ty chcesz obliczyć?
Przede wszystkim musisz włączyć tryb complex: włączasz kalkulator, klikasz przycisk mode i wybierasz 2. Teraz możesz operować na liczbach zespolonych. Jakie konkretnie działania chcesz wykonywać?
No to wystarczy, że włączysz ten tryb complex i będzie potęgował. Żeby wpisać "i" musisz mieć właczony tryb complex (na górze wyświetlacza jest napisane 'cmplx' gdy jest włączony), naciskasz shift i potem przycisk ENG. Z resztą dasz sobie radę.
Pozdr
Heh a dzisiaj w ogóle się dowiedzieliśmy, że poniedziałkowe koło będziemy pisali w parach, coś pięknego.
No u mnie niestety nie dość że trzeba było wszystko pokoleji to jeszcze mnie wywalili z sali za kalkulator nie prosty.. Częstochowa power ;d
Pytanko do liczenia pochodnych na tym samym kalkulatorze ;/ przeczytałem instrukcje 2 razy i nie znalazłem w jaki mod musze wejsc zeby moc obliczac opochodzne. ;/
Zdajesz sobie sprawę z tego, że to różniczkowanie NUMERYCZNE? Możesz co najwyżej policzyć przybliżoną wartość pochodnej w konkretnym punkcie.
Jeżeli jesteś pewien, że nie ma tego w instrukcji to spróbuj znaleźć jej angielską wersję, albo jej odpowiednik do podobnego (od casio ofc) kalkulatora. Na youtube też z tego co widzę jest sporo filmików z tym kalkulatorem, może tam coś znajdziesz? (oczywiście po angielsku)
Różniczkowanie numeryczne na tych kalkulatorach odbywa się w pierwszym modzie, czyli Calc.