-
Sprawdzenie logów [OTL]
Witam
Mam mały problem z moim komputerem. Mianowicie, gdy go uruchamiam po napisie "Zapraszamy" muszę odczekać jakąś minutę zanim załaduje mi się pulpit, w tym czasie widzę czarny ekran i kursor myszki. Nie wiem czemu tak się dzieje, wcześniej wszystko działało normalnie. Próbowałem już przeskanować system w poszukiwaniu wirusów (nic nie wykrył), programem anti malware (także nic) a także sprawdzałem w rejestrze czy uruchamia się explorer.exe (wpis istnieje). Więc teraz postanowiłem użyć programu OTL w celu sprawdzenia logów. Prosiłbym bardzo kogoś o sprawdzenie czy wszystko jest w porządku i o ewentualne rozwiązanie mojego problemu.
OTL
Extras
Pozdrawiam
-
Wiesz co, ja tez u siebie musze poczekac z minute zanim pojawi sie pulpit oraz ikony. Takie uroki dyskow 5400obr. A w autostarcie mam tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Ty tez nie masz nic zbednego co startuje wraz z systemem. W logu tez nic ciekawego nie widze. Odinstaluj QuickStores-Toolbar 1.1.0, przelec wszystko CCleanerem (lacznie z rejestrem), do tego defragmentacja dyskow. Moze cos sie polepszy.
-
Usuń toolbary AdwCleaner. Jak miałem COMODO to także mi mulił. Spróbuj wywalić GeekBuddy. Ilu rdzeniowy masz procesor? Ustaw przy starcie ( uruchom > msconfig > rozruch > zaawansowane ) maksymalną liczbę rdzeni.
-
@Vadim
Może i uroki są, ale komputer na którym aktualnie pracuję mam od blisko miesiąca i na początku nie robił mi takich niespodzianek. Sądzę, że to przez jakiś program który mam wgrany ale z kolei nie mam żadnych "dziwnych programów", więc już nie wiem. Odinstalowałem to co zaleciłeś, CCleanerem przeskanowałem jak i zdefragmentowałem. Po ponownym rozruchu komputera (nie mówię po ponownym uruchomieniu, ponieważ wtedy ten problem nie występuje) nadal miałem czarny ekran + kursor myszki i ten sam czas oczekiwania.
@dadag90
Co do programu który podałeś, wypróbuję go jutro (dziś już nie dam rady) i dam znać jak poszło. Sądzisz, że to wina COMODO, że tak wolno (nagle) zaczął mi się komputer uruchamiać? Co do procesora, to mam 4 rdzeniowy i mam już ustawione w rozruchu, żeby pracowały wszystkie rdzenie.
Próbowałem także z punktem przywracania systemu. usunąłem go i zrobiłem nowy. Jednak nic to nie dało. Podobnie jak naprawienie rejestru a także jego defragmentacja. Jeśli ktoś ma jakieś inne jeszcze pomysły to proszę o pomoc.
Póki co dziękuję za powyższe rady.
Pozdrawiam
-
od COMODO masz firewall zainstalowany czy całego antywia? Jeśli antywirus to usuń avasta lub COMODO
-
@dadag90
Odinstalowałem COMODO i na jego miejsce zainstalowałem innego Firewalla i o dziwo komputer uruchamia się jak wcześniej, szybko i bez problemów. Nigdy bym nie pomyślał, że instalując COMODO jako Firewall mógł on wchodzić w konflikt z Avastem (domyślam się, że owy konflikt był przyczyną powolnego startu systemu). Jednak, jak pisałeś, miałem cały pakiet a nie tylko Firewalla, więc to trochę moja wina - sam się tak urządziłem. Ale jak już pisałem, póki co jest wszystko w porządku. Jeśli problem powróci - odezwę się.
Dziękuję za pomoc Tobie Vadim i dadaq90 ;)
Pozdrawiam
-
dwa antywirusy jakiekolwiek zawsze będą ze sobą w konflikcie. możesz mieć zainstalowanego tylko jednego antywirusa. co do firewall to możesz spróbować z ZoneAlarm