-
format
witam
przyszedl czas na format, wiec mam pytanko
dysk mam podzielony na 2 partycje, c i d, na c mam windowsa
istnieje mozliwosc sformatowania najpierw c zostawiajac przy tym d w spokoju, zeby potem przeniesc czesc plikow z d na c i dopiero sformatowac d ? xD
cos w tym stylu, mam nadzieje, ze wszystko jasne
z gory dzieki
-
A nie możesz zgrać tych potrzebnych ci plików z d na płytę, aby po sformatowaniu całego dysku zgrać sobie je z powrotem?
-
troche plytek bym potrzebowal, zeby zgrac 100gb~ ; p
tzn ogolnie chcialbym zachowac 300gb~, no ale jesli jest mozliwosc zrobienia tego co opisalem w 1 poscie, to na c ma 100gb i tyle by mi wystarczylo
-
No tak, a czemu niby mialo by takiej możliwości nie być. Sformatujesz sobie systemowy, dysk D zostanie sobie z tym co jest, zainstalujesz sobie na C znowu system, a później z D rób co chcesz.
-
to jeszcze mam pytanie, jak dokladnie wyglada format dysku c ? xD
bo nigdy nie robilem ; d
mam oryginalna plytke, jesli to cos zmienia
-
Wrzucasz płytkę do napędu resetujesz komputer, odpalasz BIOS i szukasz opcji odpalania z płyty, znów resetujesz a później wykonujesz polecenia.
-
ale najpierw formatuje ten dysk c, czy od razu wrzucam plyte i samo sie wszystko robi ? : d
-
jak wrzucisz płytkę i dojdziesz do momentu formatowania, to wybierzesz sobie, że chcesz formatować dysk systemowy i zainstalować nowy system
-
i ile mniej wiecej trwa calosc ? : D
-
U mnie format dysku 80gb - bardzo starego dysku o malutkich prędkościach trwa 15 minut a instalacja systemu około 35 minut.
-
na dobrym kompie zmieścisz się w pol h tylko sobie sterowniki naszykuj najlepiej
-
a wlasnie, jakie sterowniki beda potrzebne ? ; d
bo nawet nie wiem jakie sie usuna
-
Usunie się wszystko z dysku c, po zainstalowaniu windowsa instalujesz sterowniki do: karty sieciowej, płyty głównej, sterownik do karty dźwiękowej i graficznej.