-
php książka
witam dostałem zadanie aby stworzyć stronę dla firmy mojej mamy... i pierwsze pytanie: jakie języki prócz html'a i php będą mi potrzebne? ogólnie to ma być kolorowo, informacyjnie itp itp.
drugie pytanie: jaka jest dobra książka aby nauczyć się właśnie tworzenia takich stron? tylko proszę żeby to nie było napisane ciężkim polskim, bo od paru lub więcej lat nie mam polskiego obywatelstwa i trudne pojęcia są dla mnie czarną magią... język 'formalny' to po prostu masakra... gdyby ktoś polecił mi prostą książkę w której wszystko jest łopatologicznie wyjaśnione to postawię mu piwo jeśli kiedykolwiek będzie w okolicach londynu :)
aha, no tak - znam xhtml czyli jakieś podstawy są :D
-
Zależy czego ta firma oczekuje... jak to ma być dziendobry firma krzak godziny otwarcia 7-15 i tyle to wystarczy ci zwykły css i html , jak mają być jakieś bajery typu js , ajax, php i tego typu to nie nauczysz się tego z jednej książki i zajmie to sporo czasu .. o bezpieczeństwie takiej strony nie wspominając. Moja rada jest taka że lepiej by było tobie postawić stronę na joomli a styl zrobić sobie w artisteerze , bardzo plastyczny program powinien jak najbardziej wystarczyć do zrobienia nawet profesjonalnej strony.
-
Najlepiej tą strone wyklikaj w Joomli! lub wordpressie.
A co do stron, czytaj dużo tutoriali, dokumentacji, ćwicz a język sam wejdzie :)
-
na wszystko znajdzie się czas, wolę mieć tą wiedzę dla siebie. czyli poleci mi ktoś jakąkolwiek książkę ? :D
-
Skoro masz problemy z "językiem formalnym" to czytając jakąkolwiek książkę napisaną przez profesjonalistę zaczniesz rozważać samobójstwo. Jak bardzo chcesz to możesz przejrzeć co ma w ofercie helion.pl (jest możliwość podglądu pierwszych rozdziałów w pdf) , ale bardziej polecałbym poszukać tutoriali pisanych przez tzw. dobrych ludzi , którzy wykładają wszystko łopatologicznie. Niestety od siebie nic nie polecę bo ja uczyłem się sam stawiając sobie wyzwania i googlując to z czym nie mogę sobie poradzić. No i w zależności od stopnia zaawansowania tej strony nauka może ci zająć od kilku dni do kilku miesięcy/lat.
Szukaj czegoś w tym stylu : http://www.w3schools.com/php/default.asp