-
Nowy router
Mam taki router
http://www.tp-link.com.pl/products/d...TL-WR340G#spec
Z racji ze mam nowe łącze potrzebuje wymienić go na nowy bo chcialbym miec mozliwosc podzielic lacze.
Mam 4 komputery korzystajace z tego internetu. 3x musza miec po 1mb a pozstały komputer reszte. Polecicie cos do 250 zl ?
Jeszcze jedno. Jest moze taka mozliwosc ze podlaczam drukarke np. pod router i jest ona udostepniona dla wszystkich komputerow ?
-
Jeśli bez modemu to tp 740(google resztę powie) po aktualizacji oprogramowania działa ładnie. I dzielisz najlepiej dając MINIMUM dla każdego. Wtedy jeśli inne nie potrzebują to dostanie więcej. Oczywiście jakąś górną granicę też możesz dać. Problemem jest jedynie to, że te limity ustawić dla ip a nie mac czyli musisz też dać adresy na sztywno. Ale to tyko chwilą roboty.
Tylko jeszcze jedna uwaga: wszystkie porty są 100 a wifi nlite. Jeśli planujesz podłączyć ponad 100 albo przesyłać wewnątrz sieci lokalnej dużo danych to się nie sprawdzi
oj, o drukarce nie zauważyłem. Jeśli ona ma jakiś interfejs sieciowy to bez problemu na tym pójdzie. Jeśli nie ma to jakiś serwerem wydruku lub taki osobno będzie potrzebny. Ale w najdroższym wypadku(router z modemem i serwerem wydruku) to może wyjść całkiem spora inwestycja, nie wiem, czy nie więcej niż zakładasz
-
gniazdo USB: brak :/ A usb chyba wlasnie po to by podlaczyc drukarke do niego ? (poprawcie mnie jezeli sie myle)
Internet to vectra 24 wiec router bez modemu.
-
Nie,
Aby udostepniac w sieci, musisz miec tzw drukarke sieciowa, z portem ethernet RJ45. Czyli zwyklym internetowym.
Tzn, normalnie tez da sie udostepniac ale musisz miec wlaczony komputer do ktorego jest ona podlaczona, jesli masz drukarke z ethernem to nie trzeba wlaczac dodatkowego kompa, tylko ten z ktorego chcesz drukowac.
Ale takie drukarki sieciowe do tanich nie naleza.
W domu sprawdza sie to, ze po prostu udostepniasz drukarke z jednego komputera i jak chcesz drukowac to tylko musi byc on wlaczony, a drukowanie wlaczasz z innego komputera uzywajac udostepnionej drukarki. Nie ma potrzeby latac z pendrivami itp.
-
@up: nah, router może mieć serwer wydruki jak i można takowy do niego podłączyć
-