-
Nowy tok nauczania w LO
Witam,
Mam pytanie - czy ktoś wie jak będzie w drugiej klasie Liceum? Bo obecnie każdy uczy się chyba tego samego, a dopiero w drugiej klasie będą rozszerzenia. Ale jakie rozszerzenia? Zgodne z profilem, czy będąc na Mat-Geo będę mógł wybrać np. Biologię i Chemię albo Matematyką i Fizyką, czy zostanie mi narzucona Matematyka i Geografia?
-
Nie rozumiem do końca.
Będąc w 1 klasie wszyscy (przynajmniej w większości szkół) idą podobnym tokiem.
W 2 klasie idąc na mat-fiz, masz mniej przedmiotów typu, biologia, chemia, a więcej matematyki, fizyki.
Przedmioty wybierasz dopiero w klasie 3 liceum.
@EDIT
Zapomniałem że rocznik 96 i młodsze idą nowym tokiem nauczania, więc za cholerę nie wypowiem się o tym powalonym systemie edukacyjnym...
-
Idzie praktycznie tak jak dawniej tylko nowe podręczniki. Na 1-wszym roku wszyscy mają to samo (różnica 1 godziny u mnie w szkole, ja mam jedną matematykę więcej, a kolega angielski). W drugiej klasie można się przepisać jeśli jest wolne miejsce w innej klasie.
-
Ja właśnie mam tak samo, wybrałem sie do klasy mat-geo-inf, ale raczej informatyke zmienie na angielski, bo nie mam zamiaru
zadawac matury z informatyki. Będziesz mógł zamienić sobie np. geografie na fizyke, ale matematyki chyba nie można.
W drugiej klasie będziesz miał np. 7 lekcji matematyki i 7 lekcji geografii, a zamiast historii, wosu, kultury taki ogólny przedmiot
nie pamiętam jak sie zwie, a zamiast biologii, chemii będziesz przyroda :)
-
Z tego co mówił dyrektor w mojej szkole, to ten ogólny przedmiot zwie sie Historia społeczeństwa