-
wydajność dysków problem
Hej zastanawiam się od jakiegoś czasu co będzie lepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o wydajność, szybki zapis dużych plików(fraps)
oba dyski są od Western Digital, z tym że
1 - 750GB (raczej mało interesuje mnie ten czynnik), 64mb cache, CAVIAR BLUE model WD7500AZEX
2- 500GB, 32mb cache, CAVIAR BLACK model WD5003AZEX
aktualnie mam samsunga hd642jj,
mam zamiar podpiąć 2 dyski i na aktualnym mieć system, a na nowo zakupionym będę frapsował, a może zrobić na odwrót?
Co mi polecacie, zauważę duży wzrost wydajności?
Aktualnie przy nagrywaniu w 1400:900 mam 60fps ale czasami dropy do 30 i słysze głośno dysk czasami to tylko sekunda, czasami zostaje na dłużej.
-
Najlepszą wydajność będziesz miał jak je w raid 0 podepniesz.
-
nie chce raid chyba ze w przyszlosci bede mial 2 nowe dyski
-
przejedź oba hdtunem, zobacz w jakim są stanie i który szybszy
proste
poza tym jakwalniesz porządny defrag(z defragmentacją wolnegoi miejsca) to duże pliki będą się ładniej zapisywać
-
zastanawiam sie wlasnie ktory mam kupic a w necie malo info , znajduje w sumie tylko porownanie caviar black vs caviar green...
-
większy cache da coś przy plikach myślę do 150MB albo jakoś tak(może i mniejszych)
jak chcesz kupic dysk tylko do zapisywania w locie to możesz ssd a po zapisie na hdd żeby zwolnić miejsce
oczywiście w zapisie ciągłym różnice nie będą tak wielkie jak przy zapisie/odczycie z ultrapofragmentowanego hdd ale zawsze coś
chyba, że chcesz wyłożyc 15k to na morele mają fajny 1tb ssd pod pcie :D
-
wpadlem na pomysl, ze nowy dysk mialby sluzyc jako ten systemowy i raczej będzie to ten caviar black 500gb
ale w takim wypadku pojawia sie pytanie czy moze faktycznie oplacalniej bedzie kupic ssd 128gb, z tym ze tutaj system 30gb, wow 25gb pare innym pierdol i caly sie zapelni i bedzie lipa
takze raczej caviar black , z tym ze ten blue tez kusi bo prawde mowiac 10zl doloze (w porownaniu do black) i bedzie 1 tb
-
Wowa stawiasz na starym, przenosisz na niego dokumenty, pulpit, generalnie cały profil użytkownika, plik wymiany i system zajmuje w porywach 15gb. Przy rozsądnym użytkowaniu mieściłem win7 na 10gb to możesz moim zdaniem spokojnie brać 64
-
okazuje sie ze WD5003AZEX caviar black
ma 64mb cache... wiekszosc sklepow internetowych podaje 32
z czarnuchow tylko WD5002AALX ma 32
skad moglby pojawic sie taki blad? nie wiedza co sprzedaja, czy po prostu wszyscy nagle zle spisali z dokumentacji?
mam nadzieje ze nie kupie WD5002AALX przez ich pomylke