-
Dzielenie neta
Witam, posiadam router TP-LINK Wireless Router WR543G. Korzystam z niego ja i na drugim komputerze inna osoba. Net często dzieli się nierówno, przez co i ja i ona się denerwujemy. W związku z tym dwa pytanie:
1. Czy da się w tym routerze równo podzielić neta między 2 komputery?
2. Czy jest jakiś sposób żeby się dostać do panelu admina nie znając passów? Gościu, który mi go podłączał kiedyś dawno temu ustawił swoje hasło i nie podał go wtedy, a mi przez te kilka lat nie było do niczego potrzebne.
-
na routerze jest mala dziurka ze zmiesci sie tlyko wykalaczka. wloz wykalaczke na 10 sekund, zresetujesz ustawienia routera przez co haslo bedzie admin/admin albo admin/password (ewentualnie na naklejce pod spodem routera)
dalej opcja QoS, jesli twoj router nie obsluguje tej funkcji to program netlimiter na jednym z komputerow
-
Jeśli nie trzeba ingerować tylko można programem to przybliż mi jeśli możesz jak ustawić ten netlimiter i w ogóle na jakiej zasadzie to działa.
-
Tplink ma opcję ustawienia minimalnego łączą dla danego ip. Czyli jeśli serwer wysyła wolno to drugi komp może używać więcej ale jeśli wysyła wystarczająco szybko to drugiemu zwalnia. Lepsze to niż limit od góry. Tylko wtedy musisz też każdemu kompowi dać ip na sztywno bo te limity są dla adresu a nie mac z jakiegoś powodu