Chciałbym zamienić Windows 7 na Ubuntu. Jednak kiedy zaznacza, opcje Live CD i tak po uruchomieniu włącza się Windows. Jak mam sformatować cały dysk w moim lapku, a potem dokonać instalacji Ubuntu?
Wersja do druku
Chciałbym zamienić Windows 7 na Ubuntu. Jednak kiedy zaznacza, opcje Live CD i tak po uruchomieniu włącza się Windows. Jak mam sformatować cały dysk w moim lapku, a potem dokonać instalacji Ubuntu?
Nie rozumiem o co ci chodzi. Coś do kitu opisałeś problem.
Jak wypalisz płytkę (live cd). Włączy Ci się instalator Ubuntu. Idziesz dalej, i dochodzisz do partycjonowania dysku. Robisz sobie nową partycję i tam instalujesz ubuntu. System plików ext4 i punkt montowania zmieniasz na "/". Instalujesz i już. Jak ci się komputer będzie uruchamiał to będziesz miał wybór miedzy systemami. Dzięki boot loaderowi grub.
A jak chcesz wywalić siódemkę, no to wybierz partycję z windowsem (jak będziesz instalował Ubuntu), i zmień system plików, daj żeby sformatował partycję i ustaw punkt montowania.
Wlasnie nie mam wyboru systemow...
Przy starcie płytki masz wypróbuj albo zainstaluj. Instalujesz od razu, albo dajesz wypróbuj i później bawisz się w gparted.
wyjaśnij zrozumiale co robiszCytuj:
Jednak kiedy zaznacza, opcje Live CD i tak po uruchomieniu włącza się Windows.
W ogóle je zainstalowałeś czy dajesz live cd sądząc, że po restarcie włączy się ubuntu?
http://www.youtube.com/watch?v=1YW2a...layer_embedded
to powinno Ci pomóc
Czyli problem może leżeć w starej wersji mojego Ubuntu :D Gapa ze mnie