-
Riven
Witam. Chciałbym was prosić o rozpisanie mi jakiegoś fajnego builda (i może też runki, i jaką odgrywają na niej rolę) (testowałem po parę z SoloMid'a i Mobafire, lecz jakoś żaden mi nie spasował). Czempion ten bardzo mi się podoba, jednak czegoś mi brak. Raz to jest trochę za mało dmg a raz za mało obrony. Poza tym, mam też takie dziwne wrażenie, że postacią tą na przykład nie da się "Przykerować" meczu tak jak na przykład Garenem chociaż są trochę podobne. Co o tym myślicie ?
I czy moglibyście dać mi jakieś wskazówki ogólne ? Mam też problem z ogólną mechaniką na początek gry. Czy postać ta nadaje się na tylko na Solo Top'a ? Na bocie, gdzie jest narażona na haras np. ze strony rDPS'a ma straszne problemy z HP, chyba, że to może siedzi się w krzakach tylko i podchodzi pod last hit'a, aby nie być narażonym na utratę HP ?
Dlatego chciałbym was prosić o rady co do grania tą postacią.
Z góry dziękuję i Pozdrawiam.
-
bt/bt/bt/bt/bt/ga standardowa riven, a tak serio, to riven w 2 dorany, dominacja lane i sklejenie bt+ga w 25 minucie gry, po czym sklejenie 2 bt i zabijanie wszystkiego na combo z Q. Ot cała filozofia rivenki.
Ona nie ma chować się po krzakach, tylko inni mają chować się przed nią. W early chyba nikt z nią nie wytradeuje, w late jej tarcza i lifesteal pozwalają przeżyć wszystko.
Co do buildu, to można też wklejać malleta/maw of malmortius (dobrze?)/last whisper/brutalizer/ie/więcej bt.
Buty cdr/tabi/merce zależnie od enemy.
-
Graj Riven na solo topie.
Czerwone AD, quinty AD, Zolte armor, niebieskie m res per level.
Buty, 2 dorany, phage, BT, GA
-
Jeszcze ewentualnie hexdrinker przeciwko vladowi/rumble/ap nida na linii i to coś z niego w late, no i wcześniej możesz zrobić mallet z phage.
-
http://solomid.net/guides.php?g=16914
polecam i pozdrawiam
Riven jak najbardziej nadaje się do karidowania gier co garenowi przychodzi bardzo ciężko, może ten patch coś zmieni. Ogólnie uwielbiam tego championa, jest zajebiście mobilna dzięki czemu może wygrać, a przynajmniej nie przegrać, każdy matchup, ma duży burst, świetnie snowballuje, można nią grać zarówno defensywnie jak ofensywnie. Raczej na dzień dzisiejszy meta jest taka, że Riven raczej na bota nie chodzi, ale daje radę z większością ranged carry i nawet śmiało można iść na bota i niszczyć squishy leszczy(oczywiście 2v1 to trochę utrudnienie, ale z supportem... ;P).
-
polecam riven w jungli do kerowania sie, nie polecam do powaznych gier
btw nie skladajcie bezmyslnie tego ga bo czasami sa gry, gdzie enemy sie boi w ciebie wleciec i wtedy lepiej po prostu drugie bt kupic, ew. lw, pamietajcie, ze ad daje lepsza tarcze ktora na 5 lvlu ma chyba 4 sec cd
skillorder r>q>e>w lub r>w>e>q (rzadziej, lepiej q maksowac bo wiekszy dmg sypie)
przeciwko totalnie zjedzonemy enemy r>q>w>e
-
tylko że dmg z q często traci się na skakaniu do i od przeciwnika więc ten dmg często leci w powietrze
i jak się ma hard lane to q w podłogę, w-harras, e back i q
-
Ja tam zawsze starałem się EQWQQ+AA po drodze szły, po prostu gość albo podchodzi do minionów i łapie kombo na pysk albo nie csuje proste.
Ofc. nie chodzi mi o sytuację, gdzie enemy to teemo ;_;