Witajcie,
jakich używacie przeglądarek? Jakie polecacie i dlaczego?
Zastanawiam się, czy nie przesiąść się z Firefox'a na coś innego, więc proszę was o pomoc :)
Wersja do druku
Witajcie,
jakich używacie przeglądarek? Jakie polecacie i dlaczego?
Zastanawiam się, czy nie przesiąść się z Firefox'a na coś innego, więc proszę was o pomoc :)
Uzywam Opery. Dla mnie najwygodniejsza, pare lat temu testowalem pod siebie rozne przegladarki i najbardziej przypadla mi Opera. Masa funkcji, dziala szybko i stabilnie, zadnych wiekszych problemow nie mam, wiec moge polecic.
jak się z firefoxa przesiadasz masz trzy wyjścia: firefox beta, aurora i palemoon
opera aka "przeglądarka dla słabszych komputerów" na każdej platformie, na jakiej porównywałem ją z firefoxem używała nie mniej pamięci i renderowała strony zauważalnie wolniej, do tego nie chciało im się interfejsu dokończyć(interfejs ff 4 robił ten sam koleś ale tu go dokończył) i w ogóle masa rzeczy jest nie tak
a chrome... co tu dużo mówić, chrome to chrome, przerażają mnie tak wielkie aplikacje z tak małą możłiwością zmiany stawień + też jest neiwygodny
Chrome jest gorszy od IE. Na windzie siedze na IE z addonami, a na linuxie firefox. U mnie na linuxie opera działa tak samo szybko jak firefox, ale z racji iż nie wspierają blokowania contextmenu z JS'a już tego nie używam bo tego potrzebuję.
Firefox z dodatkiem adblock plus - polecam.
Nie używam chrome, bo zbiera za dużo informacji o użytkowniku i wysyła je do google. Niby wszystko anonimowe itp ale kto ich tam na pewno wie :P
@up: to od tego masz chromium
co nie zmienia faktu, że też kupa ^^
Opera. Jak dla mnie najwygodniejsza, kilka lat temu używałem Firefoxa, za którym przemawia dużo dodatków, ale na moim sprzęcie długo się włączał.
@down: U mnie tak jakoś jednak jest, że to Opera szybciej ładuje mi strony od Firefoxa.
@up: fajny argument, nawet jeśli wstaje dłużej to ładowanie każdej strony o 10% dłuższe w operze przemawia raczej na kozyść firefoxa(a przez proxy opery, które podobno przyspiesza to już w ogóle wolno leci)
Chrome (na linuxie używam Chromium, na androidzie Chrome) zdecydowanie. Najszybsza, bardzo fajny edytor stron w stylu firebuga, największa zgodność z HTML5 i CSS3. No i przede wszystkim synchronizacja Linux<-->Windows<-->Android.
+świetny prosty przejrzysty interfejs.
Temat już się tu pojawił (link), ale w sumie był założony w trochę innym celu... W każdym razie może zainteresują Cię wyniki sondy, bo całkiem sporo osób wzięło w niej udział ;)
używam opery od kilku lat i mogę polecić ;) co jakiś czas próbowałem się "przesiąść" na inną przeglądarkę (firefox, chrome), ale żadna mi nie spasowała...
ostatni patch opery tak mnie wkurwil ze wzialem chroma
pozmieniali wszystko co bylo takie intuicyjne i co mi sie najbardziej podobalo :<
no i sie zaczela zwieszac czesto, ale to raczej wina zasyfionego kompa (jednakze chrome sie zacina 100 razy rzadziej wiec na +)
Chromium jest prawdopodobnie najbardziej responsywny. A że przy okazji prawie nie ma opcji, jest mało intuicyjny i potrzebuje najwięcej pamięci(wykluczając wersję od wujka g oczywiście) to inna sprawa. Od dawna szukam przeglądarki lepszej niż ff jednak jedyną spełniającą wszystkie moje wymagania i będąca szybsza(ale tylko na nowszych platformach, na moim aktualnym sprzęcie pewnie się nawet nie uruchomi) jest pale moon. Trochę zbędnego kodu usunięte i zastosowane dodatkowe optymalizację na etapie kompilacji i linkowania.
Chociaż w lisie jest coraz więcej rzeczy, które mi przeszkadzają i ciężko coś z nimi zrobić. Skoro ostatnio były poważne zmiany w operze to sobie ją sprawdze- może teraz się jej da używać
EDIT: waterfox tylko x64, palemoon wymaga sse, chromium działa tak wolno, że już lepiej jakby nie działał wcale, operę staram się nauczyć kilku rzeczy
Ja zaskoczę niektórych... i polecę przeglądarkę Maxthon. Mam zarówno na Androidzie jak i na PC i jak dla mnie jest warta chociaż tego ściągnięcia i przetestowania. Ja jestem zadowolony i na razie nie planuję zmiany :D
To ja nam takie kilka pytań do użytkowników opery
jak trwałe wyłączyć to po lewej(co chwilę się pojawia)
jak blokować elementy po id a nie tylko adresie(po co blokować coś skoro miejsce na to zostaje?)
na moim aktualnym komputerze działa szybciej niż ognisty jednak strony ładuje wolniej. Co jeszcze można zrobić aby było lepiej?