Dzisiaj kupilem nowego sgsa i zastanaawia mnie ilosc ramow w menadzerze zadan niby ma 512 a mi wyswietla tylko 352 z tego przy zadnej aplikacij 185 ramow jest uzywanych...
Wersja do druku
Dzisiaj kupilem nowego sgsa i zastanaawia mnie ilosc ramow w menadzerze zadan niby ma 512 a mi wyswietla tylko 352 z tego przy zadnej aplikacij 185 ramow jest uzywanych...
Pewnie system pobiera jakiś tam %, dlatego..
To chyba na każdym telefonie tak działa, dlatego, że całość to 512 ale jakaś tam ilość jest na coś innego zarezerwowana, nie mam pojęcia na co ale jakoś tak to działa :D
Android tak ma, ze pewna czesc pamieci ram jest zarezerwowana dla systemu. Reszta jest do Twojego uzytku.
No dobra ale co zabieta mi 170 ramow, sam telefon ?
czyli, ze co niby mam 512 ram, ale wyswietla mi tylko 352, bo reszta to rezerwa androida, a sam system ciagnie mi 170, czyli mam tylko 180 ramow dla siebie??
A i jeszcze pytanie, bo mam wersje 8gb, a gdy sprawdzam w menadzerze wyswietla mi tylko 1.33 gb wew. pamieci masowej i 4.79gb wew. karty pamieci (chociaz jej nie mam wtf)
strasznie uczulony jestem na cyferki asd
Masz 512 ram, system pobiera to 160 czyli zostaje ci 352 do własnego użytku. Czego tu można nie zrozumieć?
no wlasnie, zostaje mi 352 ale 170 ramow z tych 352 jest zajetych, a wszystkie aplikacje mam wylaczone...
i sie pytam co pobiera mi 170 ramow sam telefon ?
A co za roznica ile masz tego ramu, jesli w androidzie ram nie wykorzystany to ram stracony? Android sam zarzadza ramem i nie ma sensu na to zwracac uwagi
boże człowieku, co to jest w ogóle za pojęcie "170 ramów" ? 170MB ramu jeśli już. Poczytaj i się zainteresuj, jeśli najpierw sam byś poszukał, a nie od razu tworzył temat, dowiedziałbyś się, że Android zarządza ramem w taki sposób, że im więcej wolnego tym gorzej, dlatego m.in. stosowanie task killerów mija się w większości przypadków z celem. Zostaw to w spokoju, to nie windows, że im więcej wolnego tym lepiej.
dobra niech wam bedzie to moj pierwszy android, co nie zmienia faktu gdzie sa teraz moje gigabajty pamieci mialo byc 8, a mam tak jak napisalem wczesniej...
sorry za glupie pytania, ale zielony jestem z tym androidem ;d
to może jako ostatni post wyjaśnię troszke inaczej
pamięć w androidzie działa tak, że ram który jest nie wykorzystywany jest stracony, więc nie ma znaczenia czy 'zabijasz' cały czas procesy
no i to czego inni nie napisali, android ma też taką funkcję, że jak potrzebuje więcej ramu, to sam sobie go automatycznie zwalnia
te 100ileś MB ram zabiera system
a no i zapamiętaj sobie, że przy takim czymś jak pamięć nie można patrzeć na cyferki, nigdy nie dostajemy tyle ile jest napisane na opakowaniu, np moja karta micro sd 8GB ma tak naprawdę 7,2GB pojemności