-
LiveCD/DVD
No cześć
Jako, że właśnie padł mi ostatecznie dysk w laptopie, do którego kupiłem router(kilka dni temu...) wpadłem na pomysł aby go wskrzesić z livecd/dvd
Mógłby mi ktos poradzić jak zrobić lekką wersje xp z podstawowymi programami, jakiś firefox, java, flash player niekoniecznie, jakiś pdfviewer(chętnie foxit), sensowny media player z kodekami(cccp najlepiej)[na stacjonarnym nic nie działa, ostatnio padł i teraz mam antyk] no i stery do karty sieciowej(gn-wmkg)
jakby dało się do tego dodać certyfikat do uczelnianej sieci to byłoby już w ogóle cudownie
Albo polecić jakiegos linuxa livecd/dvd spełniającego te warunki z łatwą konfiguracją wifi(no i jakby dało się mu sprzedać ten certyfikat...)
Z góry dzięki wszystkim, którzy chociaż spróbują pomóc
edit: mała zmiana planów, trzeba na cd się zmieścić niestety bo napęd niestety o dvd nie słyszał
-
Co do linuxa - Linux Mint, albo po prostu Ubuntu, wg. mnie mint jest lepszy, wymagania to pewnie z 256 mb ram. Jak dobrze pamiętam większość działa odrazu - co ciekawe gdyby nie działał flash(ale powinien) to mamy jeszcze html5 na youtubie. PDF Viewer kiedy ostatnio patrzyłem to był. Na linuchu wszystko jest z tak postawowych programów.
Mógłbyś rozwinąć o co chodzi z tymi certyfikatami?
http://www.linuxmint.com/download.php
-
aby podłączyć się do sieci eduroam trzeba mieć zainstalowany certyfikat uczelni i własny lub certyfikat uczelni i podać passy(fakt, że linux nie obsługuje tych certyfikatów ale da sie konwertować, tylko że na livecd instalacja może byc nieco utrudniona w porównaniu z typową wersją)
i chyba będę musiał rw kupić aby testować czy toto działa i czy obsługuje tą kartę, ech...
tak coś mnie tknęło i ten napęd chyba dvd nie czyta, fajnie...
-
Wyśle Ci link na PW z XP CD LIVE, druga sprawa: musisz mieć jakiegoś pendrive'a na aplikacje: http://portableapps.com/
Ew. kupujesz jakiś byle jaki pendrive za 20zł(lepsze to niż rw) i wtedy działasz na dwóch z XP USB LIVE na jednym i drugi na applikacje, link jak co mogę podać bo to znalazłem :)
-
odpalić się z usb nie odpali, tyle wiem
portable apki mogą być
tylko STERY DO SIECI stanowią problem
dlatego właśnie chciałem sam zbudować
-
Ściągnij live cd ikspeka - rozpakuj potem iso jak masz to rozpakuj ew. otworz to w programie typu alcohol 52% i znajdz folder DRIVERS i tam możesz dodać stery, utwórz plik .iso ponownie i wypal.