-
Motyw zbrodni i kary.
Witam, ma ktoś może motyw zbrodni i kary na maturze? Obudziłem się kilka dni przed a nie mam napisanego.. Piszę ale mam problem, jakby ktoś miał taki temat na maturze to prosiłbym o pw i ewentualną pomoc :)
@Edit
Mam takie lektury:
"Zbrodnia i Kara"
"Balladyna"
"Makbet"
Ale chodzi mi głównie o początek jak to zacząć i tak dalej;0
-
Motywem działania Raskolnikowa była chęć poprawy bytu ubogich-uważał, że lepiej zabić 1 osobę (lichwiarka), a pomóc 100 innym
-
Sorry dzisiaj jest za goraco i nie moge przeczytac w twoich myslach jaki masz dokladnie temat
-
Motywów jego zbrodni było 5 albo 6 nie pamiętam dokładnie min, osąd za zbrodnie, polepszenie swojej sytuacji materialnej , polepszenie sytuacje innych, sprawdzenie działania swojej teorii
-
glownie chodzi o jego teorie podzialu ludzi na lepszych i gorszych.
-
Jakbyś podał dokładnie temat albo jakoś lepiej wyjaśnił o co chodzi, to byłoby nam o wiele łatwiej Ci pomóc.
Strzelam, że chodzi o to, że w każdej z tych książek główny bohater popełnił jakąś zbrodnię twierdząc, że cel uświęca środki i każdy z bohaterów zostaje za swoją zbrodnie odpowiednio ukarany. Musisz przestawić motywy ich zbrodni, jak zostali ukarani i przedstawić refleksję nad tym, czy opłacało im się popełnić zbrodnie. O to Ci chodziło?
@all up
Chyba chodzi mu o motyw zbrodni i kary we wszystkich powieściach, które podał, a nie tylko w 'Zbrodni i Karze'. Oczywiście mogę się mylić. ;d
-
no to w takim razie pewnie chodzi o to, ze bohaterowie przed popelnieniem zbrodni nie byli swiadomi konsekwencji takiego czynu, albo byli swiadomi, lecz uwazali, ze nie wplynie to na ich zycie, a pozniej nie potrafili sobie poradzic z wyrzutami sumienia itd. tak jak @up, opisz motywy, konsekwencje i refleksje nt wyboru.
-
Matura ustna. Nie mam nic przygotowanego xDD..
CHciałbym to napisać a moim tematem jest:
"Motyw zbrodni i kary w literaturze. Omów temat na wybranych przykładach. "
I moimi wybranymi przykladami są:
-Zbrodnia i Kara;
-Balladyna;
-Makbet
I jeżeli ktoś ma taki sam temat na swojej pracy maturalnej to mógłby mi początek pomóc zrobić ewentualnie napisać kilka zdań któe mógłbym wkleić?
-
-