-
Konfiguracja routera.
Mam internet przez kabel pod stacjonarny komputer, no i dziś kolega do mnie wpadł na nockę, tyle że podłączamy pod jego router kabel od internetu, no i internet wtedy nie działa ani na jego laptopie ani na moim stacjonarnym. Nie mam możliwości o tej godzinie skontaktować się z operatorem sieci, wytłumaczy ktoś co mogę poradzić? Szukaliśmy w googlach ale tam albo piszą tak że nic nie rozumiemy albo ich porady nie działają. Jakiś step by step byłby mile widziany, pisany po ludzku dla laika.
Z góry dzieki.
-
Zacznij od sprawdzenia, czy komputery widzą się w sieci routera. Wejdź na panel sterowania routera, znajdź zakładkę z listą klientów (np. DHCP clients list) i puśćcie sobie nawzajem pinga. Jak nie ma waszych komputerów, to znaczy że DHCP nie działa.
Jaki to w ogóle router?
-
router tp-link WR340G.
Nie da rady jeszcze jaśniej, albo jakieś zdjęcia krok po kroku? ;d Bo wgle nie rozumiem tych spraw, zawsze miałem normalnie przez kabel a i kolega zbytnio się nie zna to nie czaimy o co chodzi
-
kabel od neta idzie do routera, a laptop i komp go odbieraja bezprzewodowo?
jak laptop nie wylapuje to troche dziwne, a co do kompa to mozesz nie miec wifi i nie miec mozliwosci polaczenia z routerem.
-
podlaczyles kabel od neta do routera w odpowiednie gniazdo i podlaczyles router z komputerem ?
wchodziles w ustawienia routera i konfirugowałes go ? czyli typ polaczania, login i haslo polaczania sieciowego ?
-
Tak, ale wyskakuje łączność ograniczona :/
-
Router 340G/GD ma fabrycznie włączone DHCP i przyciela adresy 192.168.1.100-254 o ile nikt sobie podklasy nie zmienił.
W komputerach musi być ustawione automatyczne pobieranie adresów.
http://img195.imageshack.us/img195/8223/screenee.png
Zresetuj router, podłącz komputery i zobacz co się stanie. Zachowanie sugeruje konflikt adresów, ale wtedy powinien się pokazać dymek nad trayem. Koniecznie podpinaj kable DO komputerów w żółte porty routera, niebieskim internet wchodzi do urządzenia. No chyba, że pracuje jako switch, a przed nim stoi jeszcze jeden router, który rozdaje adresy IP. Ale raczej mało firm tak robi (moja np. robi, bo nie ma podwójnego NATowania).