Coś poklikałem i od jakiegos czasu jak włączam jakikolwiek obrazek to otwiera się w notatniku --> tylko jakies znaczki, a ikona pliku ma zawartą ikonkę notatnika
wie ktos jak to naprawic?
Wersja do druku
Coś poklikałem i od jakiegos czasu jak włączam jakikolwiek obrazek to otwiera się w notatniku --> tylko jakies znaczki, a ikona pliku ma zawartą ikonkę notatnika
wie ktos jak to naprawic?
"Coś poklikałem" - napisz dokladniej, bedzie latwiej. Grzebales w rejestrze?
PPM na obrazek > Otworz za pomoca > Wybierz program domyslny > Przegladarka fotografii systemu Windows.
@up:kupa
irfan view a nie. I sam podczas instalacji będzie pytać co nim otwierać
po co infranview, skoro sposob Vadima dziala,i jest skuteczny?
bo windowsowa przeglądarka to kupa?
podaj choć 3 rzetelne powody, dla których jest lepszy dla standardowego użytkownika bez 5k zdjęć na kompie
przeglądarka windowsowa jest zrobiona w taki sposob, aby jak najlepiej działała dla normalnego użytkownika, który raz w miesiącu przejrzy 50 zdjęć z imienin babci, albo przejrzy skan jakiegoś dla niego ważnego dokumentu.
owszem, infran jest lepszy, ale w 90% przypadków jego dodatkowe funkcje są zbędne dla zwykłego użytkownika.
Jerem dobrze mowi. Jak dotad windowsowa przegladarka obrazkow wystarczala mi z 99% przypadkow. Szkoda tylko, ze gifow nie pokazuje
przegląda zdjęcia? ok, ile to razy zdjęcie jest źle ustawione?
nie lepiej podczas przeglądania obrócić i zapisać niż otwierać w paincie specjalnie po to żeby to zrobić?
irfan jest szybszy, windowsowa przeglądarka właśnie mi zwisła xD
a nie, nie wisi
ale przy niektórych obrazkach nie działa przeglądanie z klawiatury...
w irfanie nawet jak powiększysz i strzałki przewijają to masz spację do przejścia dalej
do tego crop, resample(wbrew pozorom przydatne)
batch rename(masz te kilkanaście/dziesiąt/set zdjęc w nazwach z aparatu, batch rename i jest lepiej)
dziwne, patrz mi obraca bez problemu, a reszta funkcji jest w sumie zbędna szaremu użytkownikowi. powtarzam, infran jest super maszyną, ale zwykle jest zbędny szaremu użytkownikowi, i funkcji użyje MOŻE raz na 6 miesięcy, a raz na 6 miesięcy odpalic painta to żaden wysiłek ;d sam używam infrana, bo sporo siedzę w zdjęciach i obróbce grafiki, ale wiem, ze gdyby nie to nie potrzebowałbym go, tak samo jak szary użytkownik nie potrzebuje photoshopa żeby raz na 2 tygodnie przyciąć jakiś obrazek do odpowiedniego wymiaru.
obraca ale tylko onClick i nie zapisuje
fakt, teraz jak winda ma wbudowaną przeglądarkę a nie odpala w ie to nie jest niezbędny ale mimo wszystko dobrze go mieć, jest to jedna z rzeczy, które instaluję w pierwszej kolejności razem z unlockerem, wtw, foobarem, cccp, coreavc, firefoxem(+kilka dodatków jak adblock plus), utorrentem, 7zipem, notepadem++
Wiesz, jakoś nie widzę tam opcji zapisz... Poza tym jak tak zostaje to też źle. Może nie zawsze chce to zapisywać?
No opcji zapisz nie ma, ale jak obroce zdjecie i wylacze ta przegladarke windowsa, to po ponownym uruchomieniu tego zdjecia, bedzie obrocone tak jak zostawilem :p Mi to pasuje.
Vadim dzięki, o to właśnie chodziło ;)
Nie odpisywałem, bo dopiero co do domu wrocilem
To obracasz jeszcze raz i masz z powrotem to samo? Geez, trochę myślenia. Jak widać Aureosowi to wystarcza, więc o co spór? Starasz się kogo przekonać do swoich racji? Przecież powiedział, że Irfan View jest lepszy, ale ZWYKŁEMU użytkownikowi, który od czasu do czasu przejrzy jakieś zdjęcia, w zupełności wystarcza.