-
Motyw rycerza, obrazy
Hej,
znacie jakieś obrazy pasujące do motywu rycerza na plakat na prezentację maturalną?
mam 2 obrazy główne, ale teraz tak myślę, że to mało i chcę dodać z 3 mniejsze (ofc o nich napomknę potem)
najbardziej zależałoby mi na ikonach rycerzy (dosyć znane, żeby były w dobrej rozdzielczości) ale nie mam wgl pomysłu
lektury mam illiada, grażyna, konrad wallenrod, makbet, tristan i izolda
jak myślicie, okładki książek byłyby ok? ;d
-
-
Jeśli chodzi o rycerzy to zawsze mi przychodzą dwaj na myśl:
-Święty Jerzy
http://www.gnosis.art.pl/iluminatorn...em_1504-06.JPG
i Zawisza Czarny, ale nie wiem czy ten ma jakiś obraz?
-
Św. Jerzy to najlepszy przykład. Tutaj ten sam motyw, ale spod pędzla innego autora.
http://www.historiasztuki.com.pl/51_...L_UCCELLO.html
-
Prócz św. Jerzego przychodzi mi jeszcze do głowy "Złoty rycerz" Gustava Klimta oraz "Rycerz wśród kwiatów" Leona Wyczółkowskiego - fachowcem od malarstwa nie jestem, więc skoro ja o nich słyszałem, to muszą być dosyć znane :P
-
Przedstawienia rycerzy nie są specjalnie popularnym motywem w malarstwie, ale z tego, co teraz przychodzi mi do głowy, to na pewno rycina Dürera 'rycerz śmierć i diabeł' i parę rzeczy od Paolo Uccello + John Waterhouse malował fajne, romantyczne przedstawienia rycerzy z wybrankami ich serc ;)
-
idealnie o to mi chodziło ;) dzięki Wam
(oprócz tej rzeźby)
ogólnie to tak jak napisałem, zamierzam 2 omówić bardziej szczegółowo a te tak przy okazji, żeby powiedzieć, że to był wtedy popularny temat malarzy
jak macie więcej to dajcie ofc
-
-
Zawisza czarny pojawia się w "bitwie pod grunwaldem" Matejki, ale równie dobrze władysław jagiełło (bodajże, już nie pamiętam) na tym samym obrazie jest ukazany jako rycerz, oraz urlich von jungingen spadający z konia :)
-
don kichota i bitwę pod grunwaldem już miałem wcześniej, jako główne obrazy ;d
a propos
czy mogę na plakacie napisać Bóg, honor, ojczyzna np? takie hasło
czy nie za bardzo?
-
Nie bardzo pasuje. Dewiza "Bóg, honor, ojczyzna" bardziej utożsamiana jest z II WŚ, niż ze średniowiecznym rycerstwem.
btw. chyba nawet sztandary z tą dewizą powstawały dopiero podczas II Wojny.
-
malarstwo:
A. Dürer, „Rycerz, śmierć i diabeł”, miedzioryt
P. Michałowski, „Rycerz na białym koniu”
A. Kotowicz, „Śpiący Rycerze”, plakat 1898
M. Płoński, „Rycerz w zbroi”
J. Malczewski, „Rycerz i muza”
A. Piotrowski, „Śpiący rycerz”
L. Wyczółkowski, „Rycerz wśród kwiatów”
J. Suchodolski, „Giermek Sobieskiego”
W. Zacharewicz, „Powrót Don Kichota”
Daumier, „Don Kichot i Sancho Pansa”
Daumier, „Sanczo Pansa i Don Kichot w górach”
Mam ten sam temat, lecz nie wiem jak to zinterpretować te obrazy, doradzicie coś ??