-
Wydajność h.264 + ass
Cześć wszystkim, ponieważ mój piec nie należy do potworów poszukuję najwydajniejszego zestawu do odtwarzania h.264(w tym 10bit) z subami w ass(często stosowane różne efekty itp)
Aktualnie używam cccp z podmienionym vsfiltrem na xy-vsfilter, jeśli zna ktoś wydajniejszy zestaw prosiłbym o podzielenie się wiedzą o nim
z góry dzięki
trochę bardziej po polsku: h.264 jest to kodek wideo o dużo lepszym stosunku jakości do rozmiaru pliku niż divx/xvid jednak wymaga więcej mocy, wersja stosująca 10 bitów do zapisu kolorów ma jeszcze lepszy ten stosunek jednak wymaga jeszcze więcej mocy
napisy w ass pozwalają na stosowanie różnych efektów, animacji, pozycjonowania tekstu tak aby pasował na tablice itp jednak toto także wymaga trochę mocy(zmieniłem vsfilter bo stary nie dawał rady w trudniejszych momentach)
moim celem jest odtwarzanie 1080p 10bit h.264+FLAC+ass ze wszystkimi koniecznymi efektami, oczywiście jeśli się uda
jeśli nie 10bit 720p+FLAC+ass jak wyżej powinno wystarczyć
EDIT: próbowałem cccp na ffdshow: słabo, cccp na lav: trochę lepiej, cccp+coreavc: prawie ok, best player: śmierć i brak napisów, dziobas: jeszcze bardziej śmierć, smplayer: śmierć, właśnie ściągam divxa, podobno dekoder 264 od nich jest szybszy niż ten z ffdshow ale nie wiem czy wygra z coreavc
(próbowałem kiedyś jeszcze madvr: najwyższa jakość ale wolniejszy niż bestplayer)
EDIT: divx zawiódł
-
No więc tak odnośnie tego co napisałeś w temacie o anime.
To, że komputer wyłącza się przy 60stopniach to troche dziwne, może jednak jest ustawione zabezpieczenie, które resetuje pc przy danej temperaturze.
Wiadomo też nie od dziś, że wysoko taktowane p4 raczej nie jest super wydajne a jego duża ilość mhz zabardzo nic nie daje wynika to z jego architektury. P4 3.6ghz pewnie z ht napewno będzie wydajniejszy od 3000+ ale o ile to nie wiem a zgadywać nie zamierzam. Odnośnie windows 7 to ja na starym komputerze miałem dosyć wyraźny spadek wydajności wzgledem xp. A twój cel raczej wydaje się dla mnie nie możliwy do spełnienia gdyby się dało to uruchomić na takim starym procesorze to ludzie by nie kupowali lepszych procesorów do odtwarzania wideo. Nie znam nic szybszego od cccp+coreavc