Witam,
zastanawiam się nad zaszyfrowaniem dwóch dysków SATA truecryptem, pytanie tylko do osób, które korzystają z takiego rozwiązania: czy to nie spowalnia bootowania/pracy komputera?
Wersja do druku
Witam,
zastanawiam się nad zaszyfrowaniem dwóch dysków SATA truecryptem, pytanie tylko do osób, które korzystają z takiego rozwiązania: czy to nie spowalnia bootowania/pracy komputera?
ja szyfrowałem sobie miesiąc temu bo mi zaprzyjaźniony administrator sieci polecił, jeżeli masz dużo muzyki/filmów z niekoniecznie znanych źródeł to lepiej to zrobić na wypadek "wizyty" ^^
ii powiem ci że osobiście nie odczułem żadnych zmian jeżeli chodzi o szybkość pracy, nie wiem może mam dość dobrego kompa i dlatego nie widzę różnicy, albo po prostu nie obciążam go na tyle mocno.
Zanim zabrałem się za szyfrowanie to gadałem ze znajomym o wadach oraz zaletach i o spowalnianiu komputera również nic nie mówił :)
Nie wiem czy w polskim prawie również jest ten zapis, ale w brytyjskim jeżeli nie udostępnisz policji hasła do czegoś co do Ciebie należy podpadasz pod paragraf. Sprawdź sobie to, bo jezeli jest tak samo to mija się z celem to całe szyfrowanie =d
A jak wygląda sprawa z szyfrowaniem dysków zwenętrznych? Odtworzą się na każdym innym kompie z różnymi systemami operacyjnymi? I czy wykryje mi go telewizor?
u nas tego nie ma -.-
pół internetu trąbi o tym, że jak szyfrujesz dysk to w razie wizyty Policji nie wbiją ci za niego żadnym sposobem chyba że im dasz hasło
Ci ludzie mają rozum.. i jeżeli prawo by tego zabraniało to nikt by tego nie robił.. chyba logiczne -.-
#up
ale po co szyfrować dysk zewnętrzny? xD
truecrypt dobry, nie spowalnia tylko bedzie nieciekawie jak ktos zapomnie hasla
z tego co wiem to truecryptem zewnętrzne dyski też da się szyfrować ale nigdy tego nie robiłem bo nie mam takowego dysku
poczytajcie w necie troszkę, tam pewnie coś będzie pod hasłami "szyfrowanie dysku zewnętrznego"
Oczywiście, jest narzut spowodowany przez szyfrowanie danych. Jednak ma on niewielki wpływ na wydajność, przynajmniej na dzisiejszych komputerach.
Jeszcze dodam od siebie, że TrueCrypt w ten sposób nadpisuje tablicę partycji, że dowolna softwarowa aplikacja bez dostępu poprzez hasło widzi dysk jako wyzerowany. Stąd też możesz nawet wciskać kit, że "to jest mój wyzerowany dysk i trzymam go sobie tak o, nie ma tam żadnych danych".
Pozdrawiam
Killavus