Mysterious Boy napisał
Witam. Za rok matura, z Języka polskiego nie czuję się zbyt silnie na nogach więc postanowiłem, że poćwiczę pisownie itp itd. Nudząc się przed monitorem, postanowiłem, że coś napiszę. Jest to moja pierwsza praca. Liczę na wskazówki, co robię źle i co powinienem poprawić. Pozdrawiam. :)
„Dwa światy”.
Prolog.
-(spacja)Obudź się… proszę!(spacja; po wielokropku w tym wypadku wielka litera)- Czuję jak ktoś łapie mnie za ramiona i mocno potrząsając krzyczy mi(powtórzenie; stąd możesz wywalić) wprost do ucha. (podwójna spacja, usuń)Tak… ten(wielką literą po wielokropku) ‘ktoś’(cudzysłów w języku polskim wygląda o tak: " i nie bawimy się w różne ,,a'' i inne dziwolągi, gdy nie są dostępne; tutaj myślę, że chciałeś zaakcentować, że to jest szczególny ktoś, należałoby więc zaakcentować wyraz "ten" np. kursywą). Dobrze wiem(przecinek) do kogo należy ten głos oraz dłonie. Delikatny zapach róż, oddech ten sam, który czułem poprzedniej nocy na swojej szyi. Tak bardzo bym chciał..(zjadłeś kropkę) tak(wielką literą) bardzo mnie kusi… Mimo wszystko mam się obudzić? Teraz? Nie. Zrobiłem wszystko(przecinek) o co mnie prosił, zawiodłem(lepiej brzmiałoby "ale zawiodłem", wtedy zdanie byłoby spójne). (znowu podwójna spacja)Teraz czeka mnie kara, słuszna i sprawiedliwa. Mój pan nigdy się ("nie")myli. Co by zrobił gdyby się dowiedział? Gdybym wrócił ze spuszczoną głową? Nie zamierzam tego sprawdzać. Pozwolę sobie odpuścić… nie(wielka litera) walczę już… żegnaj…(wielka litera) żegnaj Cerlise. Piękna moja Cerlise… Ciemność.
Rozdział 1
Dwa lata temu(raczej to nie błąd, aczkolwiek chyba ładniej wyglądałoby tu wyrażenie "dwa lata wcześniej"), posiadłość w Green Hoods. Nowy księżyc.
-(spacja)Hahaha wstawaj leniu! No już!(spacja)- krzycząc i uderzając poduszką w moją twarz, przywitała mnie moja starsza siostra, Roxane.
Jejku, gdyby ona wiedziała(przecinek) co działo się wczorajszej nocy, sądzę, że pozwoliłaby mi choć na dziesięć minut zmrużyć zmęczone oczy. Niestety, o tym mógłbym pomarzyć. Kolejna porcja uderzeń właśnie dotarła w te("to") samo miejsce.
-(spacja)No już (a tu zbędna spacja)… jeszcze(wielka litera) pięć minut i na pewno wstanę!(spacja)- odparłem, czując (zbędna spacja)bolące mnie policzki.
-(spacja)Spałeś już wystarczająco długo! Wstawaj, już dziesiąta godzina. Śniadanie już od kilku minut czeka na Ciebie(wyrazy grzecznościowe zapisujemy wielką literą tylko w przypadku, gdy zwracamy się bezpośrednio do czytelnika) przy stole. Do tego ma przyjść Cerlise, a chyba nie chcesz aby zobaczyła Ciebie(ponownie) w takim stanie?(spacja)- zaśmiała się moja ‘świetna’(podobna uwaga o cudzysłowiu) siostra.
Natychmiast otworzyłem oczy i zesztywniałem. Tak, te(to) imię było dla mnie jedynym możliwym sposobem na postawienie mnie na nogi. Cerlise była śliczną siedemnastoletnią córką dowódcy najemników(spacja)- Ramuela. Nikt nie znał jej dokładnego pochodzenia. Według mieszkańców, została znaleziona przez 'ojca'(znów zły cudzysłów) na starym księżycu.
(używaj tagu P zamiast pustych znaków)Była piękną brunetką o długich(przecinek) gęstych włosach. Słodka opalona twarz,(brak przecinka) oraz duże niebieskie oczy sprawiały, że była pożądana przez wielu chłopców mieszkających w Green Hoods. Oprócz tego(przecinek) charakteryzowała ją tajemniczość.
Wychowaliśmy się razem. Tak się składa, że nasz ojciec służył jako najemnik u boku Ramuela. Niestety, mój tata zginął w tajemniczych okolicznościach na Starym Księżycu(zdecyduj się, raz piszesz małą literą, a raz wielką; nazwa własna więc wypadałoby jednak zachować drugą formę). Od tamtej pory zajmowała się mną Roxane. Tylko dwie osoby wróciły stamtąd żywe(spacja)- dowódca armii,(zbędny przecinek) oraz niebieskooka piękność(spacja)- Cerlise.
Jeśli zaraz się nie podniosę(przecinek) to nie zdążę się ogarnąć przed przyjściem naszej koleżanki.
-(spacja)Dobra, wstaję. Nie patrz tak na mnie, po prostu zdałem sobie sprawę, że już tyłek mi do materaca się klei(cóż za wymyślny szyk). –Widząc jej szeroki uśmiech na twarzy, zrozumiałem, że blef mi nie wyszedł.
-(spacja)Tak, tak. Czekam na dole.(zbędna kropka + spacja)- odpowiedziała(przecinek) wychodząc przez drzwi.
Jeszcze raz zamknąłem oczy(przecinek) przypominając sobie wczorajszą noc (zbędna spacja)z chłopakami,(zbędny przecinek) oraz ilością wypitego rumu. Już prawię zasypiałem(przecinek) gdy obudził mnie wrzask dochodzący z dworu,(zbędny) oraz silne uderzenie w coś(przecinek) co znajdowało się na zewnątrz…