Orientuje się ktoś w takich studiach a może ktoś sam jest na nich ?
Może mi ktoś powiedzieć jaki dodatkowy przedmiot zdać (podstawa/rozszerzenie) i jakieś dobre uczelnie w Polsce podać ?
Wersja do druku
Orientuje się ktoś w takich studiach a może ktoś sam jest na nich ?
Może mi ktoś powiedzieć jaki dodatkowy przedmiot zdać (podstawa/rozszerzenie) i jakieś dobre uczelnie w Polsce podać ?
Historia i WOS, najlepiej rozszerzone ;)
właśnie zabieram się za wos dzisiaj byłem wypełnić deklaracje absolwenta, tylko słyszałem że ciężko jest na dzienne się dostać nawet jak jesteś nie wiadomo jak mądrym jak się nie ma osób które by Cię popchały czy to prawda ?
jestem na prawie zaocznym (2rok).
Na dziennych wtedy co papiery składalam (uniwerek szczecinski) srednia pkt.wynosila okolo 70 pkt z tego co pamietam, z tym że nie srednia sama w sobie z trzech przedmiotow podzielić na 3, tylko jakies dziwne rownanie bylo. Na każdej stronie uczelni powinno być takowe i wtedy sie oblicza samemu czy ma sie szanse. oczywiscie historia rozszerzona pierwszenstwo miala. Z tego co mowila mi jedna laska, pierwsi dostali sie ci co mieli powyzej 75 % na maturze z rozszerzonych historii i polskiego, a z języka min.60podstawa.
W trzecim naborze dostali sie ci, co mieli z tego "rownania"(nie pamietam jak to sie zwie) okolo 62 pkt, bo tam porezygnowali w ostatniej chwili. jak bylo w tym roku nie wiem, ale pułap maleje co rok.
Ja mialam za malo pktow na dzienne :<
na kazdej uczelni inaczej, na tych o najlepszych wynikach 85% z obu matur moze byc za malo
Sprawdź informator dla kandydatów na uczelni, która Cię interesuje.
Podczas rekrutacji panują dwie zasady:
- Przedmioty to Historia i \ albo Wiedza o społeczeństwie. Gdzieniegdzie także J. Polski, ale jeżeli chcesz mieć jako takie pojęcie o materiale na starcie to zrezygnuj z tego pomysłu ;d
- Nie opłaca się zdawać przedmiotów na podstawie - zazwyczaj przelicznik jest bardzo niekorzystny a ilość materiału do opanowania raczej porównywalna do rozszerzenia.
Uczelnie dobre? Tutaj masz ranking wydziałów prawa z 2011 roku.
Życzę powodzenia :-) Przede wszystkim orientuj się w zasadach rekrutacji.
na UJ o ile dobrze pamietam Prawo
Matematyka/Historia (zamiennie) (podstawa zamiennie z rozszerzeniem, z tym ze punkty z rozszeznia razy dwa) => 35%
WOS (podstawa i rozszerzenie jak wyzej) => 35%
jezyk obcy nowozytny (podstawa i rozszerzenie jak wyzej) 30%